Владике Амфилохије и Јоаникије: Незаконити и неуставни поступци црногорске власти према СПЦ

Срна
Владике Амфилохије и Јоаникије: Незаконити и неуставни поступци црногорске власти према СПЦ

ПОДГОРИЦА - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије истакли су да је власт у Црној Гори "кроз селективно и дискриминаторно незаконито поступање менаџмента Управе полиције започела јавну и правну шикану свештенства, монаштва и вјерног народа Српске православне цркве (СПЦ), почев од поништавања међународног и уставног права на слободу вјероисповијести до права на слободу окупљања".

У заједничкој изјави владика и Правног савјета наводи се да је списак неуставних и незаконитих активности Управе полиције према Цркви током два претходна мјесеца катастрофалан, иако су Митрополија црногорско-приморска и друге православне епархије СПЦ у Црној Гори од 13. марта савјесно и одговорно испоштовале здравствене мјере које су уведене, а представници здравствене власти Црне Горе су због тога више пута јавно исказали захвалност Цркви.

Владике су истакле да свака наредба и поступање државних органа, у било којој ситуацији, па и у овој у вези са вирусом ковид-19, мора бити у складу са међународноправним актима, Уставом и законима Црне Горе, што нажалост овдје није био случај за православне вјернике.

- Противправни атак на природно људско право на слободу вјероисповијести је извршено наредбом Министарства здравља. Ријеч је о акту чија се правна снага у правном поретку Црне Горе ни у ком погледу не може упоређивати са Универзалном декларацијом УН, Европском конвенцијом, Уставом и законима Црне Горе - напомиње се у заједничкој изјави.

Владике су навеле да се показало да ниједан вјерски тренутак, чак и када је ријеч о сахранама преминулих, није био вриједан људске пажње и елементарног поштовања.

- Притом, припадници Управе полиције су драстично кршили прописане здравствене мјере, посебно према митрополиту Амфилохију и свештеницима у полицији, о чему постоје докази на видео-снимцима и фотографијама - наводи се у изјави.

Управа полиције је, наводе владике, поступала без икаквих појединачних правних аката на које би се могла изјавити жалба или искористити друго правно средство ради заштите повријеђених права и основних слобода.

Владике су указале и на забране грађанима да присуствују и учествују на богослужењима у вјерским објектима.

- Грађани су онемогућени да, уз поштовање медицинских мјера о физичкој дистанци и других, уживају своје природно, апсолутно и неотуђиво право на слободу вјероисповијести у колективном аспекту мимо онога што су биле објективне медицинске потребе и разлози - наводи се у заједничкој изјави митрополита Амфилохија, епископа Јоаникија и Правног савјета.

Митрополија црногорско-приморска и Епархија будимљанско-никшићка су у претходном периоду у више својих саопштења указале на политичке, идеолошке и медијске аспекте поражавајућих атака на право на слободу вјероисповијести и говора мржње против Цркве, свештенства и вјерника.

- Цркви није омогућено да слободно врши вјерске обреде уз поштовање прописаних здравствених мјера и на то смо више пута узалудно указивали - подсјећа се у заједничкој изјави.

Владике су нагласили да Устав и Закон о јавним окупљањима не познају такав израз.

- Неотуђиво је право сваког грађанина, гарантовано међународним правом, Уставом и законима Црне Горе, да сам или у заједници са другима, јавно или приватно, испољава вјеру или увјерење молитвом, проповједима, обичајима или обредом - наводи се у заједничкој изјави и додаје да је и ова одредба прекршена наредбом Министарства здравља барем када је ријеч о Православној цркви.

Осим тога, наглашавају владике, у правном систему Црне Горе, када је ријеч о слободи вјере, не постоји категорија "обреда" него искључиво "вјерских обреда", који не могу бити забрањени никаквим наредбама, те поручују да ће стога Правни савјет предузети мјере да се због будућих случајева то неодложно поништи.

- Упркос доброј вољи Цркве, представници државне власти нису жељели да се општа невоља искористи за постизање консензуса у данашњем подијељеном друштву, него је, искључиво због мирних хришћанских литија, као легалног и легитимног израза става против спорних одредби Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, настављен сурови обрачун са нашом Црквом уз застрашивање грађана - закључује се у заједничкој изјави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана