Владика Јоаникије:Поштовали смо мјере током литије, непотребно саслушавање свештеника

Танјуг
Владика Јоаникије:Поштовали смо мјере током литије, непотребно саслушавање свештеника

ПОДГОРИЦА- Владика будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је црногорска полиција позвала неколико свештеника из манастира Ђурђеви ступови да дају изјаве у беранском Центру безбједности због одржане Ђурђевданске литије оцјенивши да за то није било потребе јер су свештеници поштовали мјере ограничења.

Он је за подгорички „Дан“ рекао, поводом литије одржане у сриједу у Беранама да су свештеници само вршили своју дужност, уобичајену за велики вјерски празник Ђурђевдан када се литија традиционално организује.

- Овог пута свештеници, због важећих мјера усљед новонастале епидемије, нису организовали литију са вјерницима и у потпуности су испоштовали донијете мјере. Уосталом, ово је био једини начин да нашим вјерницима, којима се неоправдано ускраћује право присуства службама у храму, свештеници честитају празник - рекао је Јоаникије.

Основно државно тужилаштво у Беранама формирало је јуче предмет након што се у делу главне беранске улице одређени број грађана придружио свештеницима намесништва Епархије будимљанско-никшићке који су предводили Ђурђевданску литију.

- Службеницима Управе полиције ЦБ Беране је дат усмени налог да се изузму сви видео-снимци са садржајем наводног спонтаног окупљања у Беранама, да се утврди број присутних грађана, да се идентификују лица која су учесници догађаја и од њих се прикупе потребна обавештења, те утврди да ли је ријеч о организованом догађају и уколико се утврди да јесте од стране кога - казали су из Основног државног тужилаштва у Беранама.

 

Они су додали да је извиђај у току и да ће о свим даљим евентуалним мјерама и радњама тужилаштво у Беранама донети одлуку након што се доставе информације за чије је прикупљање већ издат налог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана