Више од половине Хрвата не може приуштити трошак сахране члана породице

Срна
Више од половине Хрвата не може приуштити трошак сахране члана породице

ЗАГРЕБ - Према најновијим подацима Ецростата, Хрватска је заузела посљедње мјесто у Европској унији у категорији "ванредни трошкови", а један од показатеља је то што чак 52 одсто грађана те земље не може да приушти трошак сахране неког члана фамилије или замијени машину за веш, поправи ауто.

Према процјени, у Хрватској живи око 2.000 бескућника којима је вирус Ковид-19 најмања брига - они и даље копају по смећу, спавају са пацовима, на дну су друштвене лествице и у таквим условима не живе дуго, пише загребачки портал "24 сата.хр".

На државној накнади због корона кризе сад је око 600.000 хрватских грађана, а карантински живот утицао на БДП.

Потпредсједник Хрватске мреже против сиромаштва Неђељко Марковић каже да су трошкови основних режија задњих 10 година у Хрватској скочили 20 посто.

Како се наводи, трошкови сахрана у време корона вируса смањили су се, јер нема музике и других додатних садржаја па сада, умјесто некадашњих 6.000 куна (око 792 евра), сахране коштају око 3.500 (462 евра).

"Цијена сахрана је пала, али наши трошкови су порасли јер запосленима морамо да обезбиједимо маске, скафандере и другу заштитну опрему, као и дезинфицијенсе", рекао је један од власника погребног предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана