Усвојена декларација којом се упозорава на положај Срба у Хрватској

СРНА
Усвојена декларација којом се упозорава на положај Срба у Хрватској

Загреб - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је Срни да је на данашњој Скупштини Српског народног вијећа у Загребу усвојена Декларација којом се упозорава на положај Срба у Хрватској и тражи рјешавање низа питања, као што су људска и имовинска права, те питања језика и писма.

Радојичић је навео да се та питања односе и на приступ суђењима и откривању ратних злочина почињених у Хрватској.

"Циљ мог присуства било је да у име институција и народа Републике Српске пружим разумијевање и подршку раду Српског народног вијећа и борби за остваривање бољих права Срба у Хрватској, који се суочавају са још много изазова и потешкоћа", рекао је Радојичић.

Он је додао да Српска сарађује са Српским народним вијећем, чији су представници често гости у Бањалуци, као што и представници Српске учествују на њиховим догађајима у Загребу и Хрватској.

"Желимо да у том контакту, с једне стране, изразимо разумијевање, а с друге стране, у нашем капацитету колико можемо да подржимо рад и борбу за боља права Срба у Хрватској", нагласио је Радојичић.

Он је навео да је Скупштини Српског народног вијећа у Загребу присуствовало око 1.700 учесника који су чланови локалних скупштина и други званичници из реда српског народа, те предсједник Владе Хрватске Зоран Милановић, изасланик Његове светости патријарха српског Иринеја владика Фотије, представници предсједника Хрватске и Србије, те представници невладиних организација.

Радојичић је напоменуо да је данашња Скупштина Српског народног вијећа друга послије ратова на овим просторима и распада Југославије, те да баштини традицију некадашње српске скупштине из Сремских Карловаца од прије 150 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана