Ускоро почињу са радом кафићи и ресторани у ФБиХ

ГС
Ускоро почињу са радом кафићи и ресторани у ФБиХ

САРАЈЕВО - Члан Кризног штаба Федералног министарства здравства и помоћник министра за јавно здравље Горан Черкез најавио је данас наредне фазе релаксирања рестриктивних мјера, јављау федерални медији.

 

Он је казао да ће се наредне седмице водити разговори о попуштању мјера у складу са епидемиолошком ситуацијом и процјенама.

"У наредном периоду очекујемо смањење рестриктивних мјера. Ићи ћемо корак по корак. Планирамо да од 14. маја олабавимо одређене мјере, а оне се тичу омогућавања јавног градског пријевоза и пријевоза опћенито, отварање обданишта, отварање стоматолошких ординација и одређених спортских активности на отвореном и број особа који може боравити унутар затворених простора (скупови до 15 особа) који би омогућили нашем хотелијерству и туристичком сектору да почне корак по корак радити", најавио је.

Након тога, Черкез се осврнуо и на отварање кафића и ресторана.

"За сада је извјесно да би могло доћи до отварања башти, дакле говоримо само о отвореним просторима. У наредној фази, оној посљедњој, би кренули у отварање тржних центара, затворених простора па и одређених фитнесс центара", рекао је.

У ФБиХ се од јуче опоравило још 46 особа, активно укупно 325 случајева.

Члан Кризног штаба Федералног министарства здравства је поручио да ће се сви морати придржавати оних основних правила и да ће ситуација овисит искључиво од нас самих.

"Надамо се да се нећемо враћати рестриктивним мјерама. Већи фокус ће бити на локаним заједницама и да испоштују оно што се очекује", закључио је и додао да се надлежни у Министарству здравства ФБиХ воде епидемиолошком ситуацијом, а не нечијим жељама за попуштањем мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана