Ускоро крај граничног спора Словеније и Хрватске

Танјуг
Ускоро крај граничног спора Словеније и Хрватске

Загреб - Одлука о хрватско-словеначком граничном спору, који већ деценијама оптерећује односе Загреба и Љубљане, биће донијета крајем фебруара или почетком марта.

То је на данашњој сједници Владе у Загребу најавила хрватска министарка спољних послова Весна Пусић.

"Засједање Арбитражног суда биће крајем фебруара и почетком марта и тамо ће врло вјероватно бити донесена одлука која је обавезујућа", казала је Пусић.

Министарству спољних послова Влада Хрватске је, наиме, на данашњој сједници из буџетских резерви одобрила додатних 30.000 евра за трошкове арбитраже.

Управо је скупоћа поступка разлог због кога је Пусић упозорила да би све сличне проблеме са сусједима Хрватска убудуће требало да покуша рјешавати билатералним договорима.

Осим са Словенијом, Хрватска још увијек има нерешено питање граница с Босном и Херцеговином, Србијом и Црном Гором.

Премијер Зоран Милановић каже да је и арбитража боље рјешење од дуготрајних свађа, у којима се троше "енергија и калорије".

"Крајње средство је сукоб, а то је пуно горе рјешење. Ја бих био задовољан да проблеме с осталим сусједима ријешимо макар и арбитражом. Ако не иде билатерално, арбитражом, то је мања штета. Ово што смо пролазили са Словенијом је обострана штета, више хрватска него словеначка", казао је Милановић и додао да "тако то раде цивилизоване државе", објавио је Јутарњи лист.

Како подсјећа агенција Хина, Хрватска и Словенија своју аргументацију о току границе доставиле су Арбитражном суду и међусобно их размјениле 11. фебруара прошле године, а затим 11. новембра предале и своје одговоре на поднеске друге стране.

Арбитражни суд основан је на основу арбитражног споразума о начину рјешавања граничног питања који су владе Словеније и Хрватске потписале 2009, а у Словенији је потврђен и на референдуму.

Послије прве усмене расправе, која ће, како се очекује, трајати око двије недјеље, суд ће се повући на одлучивање, а прије објављивања пресуде може да затражи додатну расправу, позове независног вејштака или чак и да обиђе терен који је предмет спора, иако то засад није предвиђено.

Пресуда би се, по неслужбеним најавама, могла очекивати у првој половини 2015. године.

Словеначка блокада приступа Хрватске Европској унији трајала је од децембра 2008. до октобра 2009, када је Словенија блокирала отварање преговарачких поглавља, што је од хрватских власти протумачено као уцијена и искоришћавање словеначког чланства у ЕУ за рјешавање отворених граничних питања у своју корист.

Блокада је окончана када је тадашња хрватска премијерка Јадранка Косор постигла договор са Борутом Пахором, словеначким колегом, да се гранични спор ријеши арбитражом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана