УНС осудио хапшење дописника " Вечерњих новости" у Никшићу

Срна
УНС осудио хапшење дописника " Вечерњих новости" у Никшићу

БЕОГРАД - Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије је осудило хапшење дописника београдских "Вечерњих новости" из Црне Горе Велише Кадића, којег је полиција привела док је извјештавао са догађаја у Никшићу, те позвало колеге на солидарност, а међународна новинарска удружења да изразе протест.

УНС је обавијештен да је црногорска полиција синоћ ухапсила Кадића док је снимао привођење младића, иако је имао видно обиљежје да је новинар, те да му је распршила бибер-спреј директно у очи, због чега му је пружена љекарска помоћ.

Ово удружење тражи да се утврди одговорност полиције због бруталног хапшења Кадића и позива колегинице и колеге да се солидаришу са њим и осуде овај напад на слободу медија.

УНС позива Европску федерацију новинара и Међународну федерацију новинара да протестују због хапшења Кадића и траже неометан рад новинара у Црној Гори.

Кадић је испричао за "Вечерње новости" да су се он и колега фото-репортер "Дана" нашли у близини полицијске "марице" из које су истрчали полицајци и почели да приводе једног младића.

Он је додао да је укључио камеру на телефону и снимао, да би полиција кренула на њега.

- Двојица су ме угурала у марицу. Један ми је сипао бибер-спреј у очи и тражио ми да уништим снимке на мобилном. Довели су ме у полицијску станицу, лице ме је страховито пекло, па је дошла и хитна помоћ да ми помогне. Било је ужасно док ми нису ставили облоге - рекао је Кадић.

Редакција "Новости" неколико часова није могла да ступи у контакт са Кадићем док је био у полицији из које је пуштен послије поноћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана