Умро путописац и новинар Жељко Малнар

Index.hr
Умро путописац и новинар Жељко Малнар

Загреб - Жељко Малнар, познати хрватски новинар и путописац, умро је у Загребу у 69. години живота јавио је портал index.hr. Широкој публици Малнар је био најпознатији по емисији “Ноћна мора”, коју је годинама водио.

Задње године живота провео је радећи првенствено као новинар недјељника Глобус, за који је писао колумну и водитељ на Загребачкој телевизији.

Каријера Жељка Малнара, рођеног 12. априла 1944. године, започела је већ након завршене гимназије. Већ тада је Малнар почео путовати по свијету и биљежити своје догодовштине. Као 20-годишњак организирао је своју прву експедицију у једини прашуму Европе, Перућицу.

У индијском Њу Делхију. Малнар је на Indian Institute of Mass Communication студирао новинарство за неразвијене земље. У Индији је остао и након дипломе, и то пуних десет године. У то вријеме пропутовао је готово читаву Азију и објавио бројне путописне текстове о азијским народима и њиховим обичајима.

Читаво вријеме био је и сaрадник Телевизије Загреб, у чијем је етеру емитoвао бројне занимљиве репортаже и документарне филмове. Можда и највећи успјех доживио је 1977. године с документарним серијалом “Пут на исток”.

Сарађивао је и с страним фирмама, па је тако за америчку компанију Tropic Ventures водио велику експедиција под називом “Around the tropic World”. Укупно је направио више од 70 репортажа и документарних филмова, за које је примио бројне награде, између осталог на фестивалима у Барселони и Чикагу.

Малнарова се биографија, међутим, тешко може описати тек набрајањем сувопарних детаља о пројектима које је водио и наградама које је примио. Оно што Малнаров лик и дјело чини фасцинантним су живописни детаљи, попут чињенице да је једини странац који носи титулу Seiuli (Поглавица који говори) полинезијске државе Самоа или да је од градоначелника Форт Ворта у Тексасу Боба Болана 1986. године добио кључеве града као награду за зближавање култура и народа.

Иза Малнара остају и књиге “У потрази за стакленим градом”, који је написао заједно с Борном Бебеком, те “Филозофија Републике Пешченице”. Емисију “Ноћна мора” водио је од 3. септембра 1992. до 26. јуна 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана