У Сплиту ухапшена двојица осумњичених за ратне злочине у БиХ

Агенције
У Сплиту ухапшена двојица осумњичених за ратне злочине у БиХ

Сплит - Двојица хрватских држављана (1968. и 1965.) ухапшена су јуче на подручју Сплитско-далматинске жупаније због основане сумње да су починили казнено дјело ратног злочина против бошњачког цивилног становништва у БиХ, а након исптитивања истражни судија им је одредио истражни притвор.

 У саопштењу објављеном на интернетској страници Државног одвјетништва РХ не наводе се иницијали окривљеника ни откуда су, већ се само истиче како постоји основа сумње да су окривљеници током 1993. године на подручју БиХ, као припадници Хрватског вијећа обране; противно одредбама међународног права; већи број заробљених цивила Бошњака у логорима понижавали, физички и психички злостављали, при чему су им наносили тјелесне повреде. Терети их се да су оваквим поступањем проузроковали смрт заточеног цивила Бошњака (1959.).

 Након испитивања окривљених, Жупанијско државно тужилаштво у Сплиту поднијело је судији истраге приједлог за одређивање истражног затвора због постојања бојазни да ће окривљени боравком на слободи побјећи и због постојања нарочито тешких околности почињења казненог дјела. С обзиром да је истражни судија дјеломично прихватио приједлог и против окривљеника одредио истражни затвор због постојања нарочито тешких околности казненог дјела, против одбијајућег дијела наведеног рјешења ово државно тужилаштво ће поднијети жалбу, наводи се у саопштењу.

Иначе, хапшење у Сплиту осумњичених за ратне злочине почињене у БиХ услиједило је два дана након сарајевског сусрета главног државног одвјетника Хрватске Младена Бајића, главног тужитеља БиХ Горана Салиховића и главног тужитеља за ратне злочине Србије Владимира Вукчевића. Они су у Сарајеву договорили размјену официра за везу чији је задатак побољшавање међусобне комуникације ради дјелотворнијег процесуирања починитеља ратних злочина. Главни тужиоци Хрватске, БиХ и Србије том су приликом истакли како настављају сарадњу чији је циљ онемогућити било какво скривање осумњичених и оптужених особа које злоупотребљавају држављанство друге државе.

 Због сумње да је као припадник ХВО-а починио ратни злочин над Бошњацима на подручју Широког Бријега током 1993. године, у Сплиту је прошле недјеље ухапшен и на испитивање на Жупанијско државно тужилаштво приведен Иван Хркаћ звани Чикота. Након испитивање је пуштен јер је судија одбио захтјев за притвор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана