У Окучанима и вијенац са усташким поздравом

Срна
У Окучанима и вијенац са усташким поздравом

ЗАГРЕБ - У Окучанима на данашњем обиљежавању 25 година од злочиначке хрватске војно-полицијске акције "Бљесак" нису биле само мајице са грбом ХОС-а, на којем пише "За дом спремни!", већ и вијенац са тим усташким поздравом.

Загребачки портал "Индекс" објавио је фотографије вијенца на чијим је тракама у три боје исписано "За дом спремни!", ХОС и ХСП.

Хрватски предсједник Зоран Милановић напустио је Окучане због инцидента са усташким поздравом, а портал "Индекс" пише да тамо нису биле само двије особе у мајицама са тим натписом, већ и вијенац који је положио неко из протокола.

Док се у Хрватској слави акција "Бљесак" у којој је убијено 283 Срба, а 15.000 протјерано, у Градишци, у Републици Српској, парастосом је обиљежено 25 година од егзодуса Срба из западне Славоније.

У Храму Покрова Пресвете Богородице служен је помен и парастос страдалим, а вијенци и цвијеће су положени на спомен-плочу на улазу у градишки храм и спуштени у ријеку Саву са моста спаса.

Хрватске војно-полицијске снаге 1. и 2. маја 1995. године извршиле су акцију "Бљесак" на западну Славонију, која је била зона под заштитом УН, гдје су убиле 283 Срба, укључујући 114 цивила, међу којима 56 жена и осморо дјеце.

У акцији је протјерано 15.000 Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана