У Хрватској се шири проусташка хистерија, а Загреб и ЕУ ћуте

СРНА
У Хрватској се шири проусташка хистерија, а Загреб и ЕУ ћуте

Београд - Коалиција удружења избјеглица у Србији упозорава да се проусташка хистерија све више шири у Хрватској и постаје нормална ствар у хрватском друштву, те поставља питање зашто не реагују хрватске институције и ЕУ.

"Непобитна је чињеница да је 18 година од завршетка рата антисрпство у Хрватској и даље доминантна појава и обједињујући фактор разних друштвених група, међу којима су и навијачи "Динама" и "Хајдука", оцјењује ова коалиција у саопштењу поводом заједничког скандирања усташког поздрава "За дом спремни!" навијача ова два фудбалска клуба на утакмици на Максимиру у Загребу.

Коалиција удружења избјеглица у Србији истиче да је изненађена чињеницом да ЕУ три мјесеца ћути и не сматра за потребно да осуди антисрпску кампању, нападе на ћирилицу и величање усташтва у Хрватској, те на тај начин пошаље јасну поруку да су такве ствари неприхватљиве.

"Ако то убрзо не учини, пријети опасност да ће појединци и групе узети ствар у своје руке и почети масовно и физички угрожавати преостале Србе с циљем да се иселе из Хрватске", упозоравају из Коалиције.

Коалиција је изненађена чињеницом да од 19. новембра, када је хрватски репрезентативац Јосип Шимунић узвикивао усташки поздрав "За дом спремни!" на загребачком стадиону Максимир, ниједна хрватска институција није јавно и недвосмислено осудила величање усташтва, ни затражила да надлежни државни органи кривично процесуирају све појединце и групе који то чине.

Међу тим институцијама су, како наводи Коалиција избјеглица, предсједник, Влада, парламент, Хрватска бискупска конференција, Хрватска академија наука и умјетности, Матица Хрватска, Друштво хрватских књижевника, Хрватски фудбалски савез.

"Поставља се питање, ако наведене хрватске институције упорно ћуте, да ли то значи да се плаше да осуде величање усташтва јер представљају мањину у хрватском народу или можда прећутно подржавају усташку идеологију?", наводи се у саопштењу Коалиције.

У саопштењу се поставља и питање да ли је Хрватска правна и демократска држава ако не поштује свој Устав у којем се јасно наводи да је забрањено и кажњиво свако позивање на националну, вјерску и расну мржњу или било који други облик несношљивости. /крај/вш/мђ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана