У Хрватској почело попуштање мјера: Дозвољен рад књижарама, киосцима, пекарама...

ГС
У Хрватској почело попуштање мјера: Дозвољен рад књижарама, киосцима, пекарама...

Одлуком Националног штаба Цивилне заштите у Хрватској је попуштен дио мјера заштите од пандемије вируса корона ради дјелимичног покретања економије.

Тако је једна од мјера да је омогућен рад свим пословним субјектима који обављају дјелатност трговине, осим оних који послују унутар трговачких центара.

Радно вријеме продавница, складишта, тржница на велико, тржница на мало и других облика продаје робе изван продавнице одређује се у складу са чланом 57. Закона о трговини, као и прије проглашене епидемије вируса корона, осим недеље, празника и нерадних дана, када се не ради.

Такође, једно од правила је и да је у објектима у којима је радно вријеме дуже од 10 сати, обавезно организирање двократног радног времена, а прекид рада не може бити краћи од једног сата како би се трговина адекватно очистила и дезинфицирала те се замијенили радници.

Недељом, празницима и нерадним данима рад је допуштен само киосцима, пекарама, трговинама хљебом те пекарским производима и трговинама на бензинским пумпама.

Наглашено је да су све трговине и продајни објекти дужни придржавати се свих противепидемијских мјера и препорука ХЗЈЗ-а, послодавци о томе морају едуковати своје раднике, а мјера се морају држати и купци, пише 24 сата.

Осим тога, омогућава се и наставак рада свим пословним субјектима који обављају услужне дјелатности, осим оних у којима се остварује блиски контакт с клијентима, и то уз поштовање мјера физичке удаљености (као што су столар, кројач, израда кључева, туристичке агенције, фото студио).

Штаб је допунио Одлуку о допунама одлуке о посебном начину рада тржница за вријеме пандемије, а осим поврћа додани су мед и пчелињи производи те конзумна јаја која ће се моћи почети продавати.

Допушта се и продаја воћа, поврћа и цвијећа на велико у времену од пет до осам сати ујутро.

Ради се о првој фази попуштања мјера, а у наредним фазама до половине маја уведене мјере биће знатно умањене.

Тако ће се увести јавне градске и приградске пријевозне линије и брзобродске линије за острва који нису повезани трајектима. У Загребу су поново у саобраћају све редовне аутобусне линије ЗЕТ-а, као и ванредне линије које замјењују трамваје који ће се поступно уводити у саобраћај након што се отклоне посљедице земљотреса.

У Хрватској се такође омогућава и рад књижарама, музејима, галеријама, библиотекама... Дозвољени су и тренинзи спорташа прве и друге категорије у појединичаним спортовима те сениорским спортским екипама које наступају у највишем степену такмичења.

Омогућава се и реализација државног стручног испита за приоритетне групе полазника. Ако се прва фаза покаже успјешном те ако не дође до погоршања епидемиолошке ситуације наредни сет мјера које ће се опустити требао би ступити на снагу 4. маја.

У другом сету мјера омогућиће се рад услужним дјелатностима с блиским контактима, попут фризера и козметичара те рад у пуном капацитету јавног здравственог и приватног здравственог система.
(Klix)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана