Траже спискове -неподобних-

Aгенције
Траже спискове -неподобних-

Вуковар - Такозвани Штаб за одбрану хрватског Вуковара предложио је да се попишу сви хрватски држављани који су "током домовинског рата учествовали у агресији на Хрватску", као и да се објаве спискови свих политичара и државих функционера од 1991. до 2013. године "који су могли, а нису бранили Хрватску".

Ова организација, која се бори против употребе ћирилице у Хрватској, предложила је посланицима у хрватском Сабору и странкама објављивање више регистара које, како тврде, хрватски грађани желе да виде.

Траже и да се објаве спискови оних против којих у државном тужилаштву постоје доказни материјали или сведочења која их терете за ратне злочине, као и свих политичара и државих функционера од 1991. до 2013. "који су могли, а нису бранили Хрватску".

Предлажу и регистар свих који се нису одазвали на мобилизацију, судија који су "учествовали у политичким процесима у бившој СФРЈ", имена свих у руководећим структурама тајних служби СФРЈ, као и оних који су вршили ликвидације, преносе медији.

Из ове организације су најавили да ће почетком јануарског засједања хрватског Сабора њихови представници доћи пред парламент, да би прикупили потписе за покретање саборске процедуре о објављивању регистара.

Ова организација је већ предала потписе Сабору за покретање референдума којим би се употреба језика националних мањина дозволила само у срединама гдје оне чине половину становништва.

Хрватска држава најавила је уставне промјене којима би спријечила одржавање референдума који ограничава права мањина, а на такво изјашњавање не гледају благонаклоно ни у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана