Такозвани штаб тражи дијалог са Србима

Aгенције
Такозвани штаб тражи дијалог са Србима

Вуковар - Такозвани Штаб за одбрану хрватског Вуковара затражио је помоћ Владе Хрватске да питање ћирилице ријеше дијалогом са припадницима српске мањине.

Промјена става противника ћирилице дошла је након вишемјесечних инцидената и уништавања двојезичних табли у Вуковару и седмодневног прикупљања потписа за расписивања референдума, којим би цензус припадника мањина са правом на употребу језика и писма био повећан са садашњих 30 на 50 одсто.

Представници такозваниг штаба тврде да поштују све националне мањине у Вуковару и да не желе да умање права ни једне од њих, преносе хрватски медији.

"Европска оквирна конвенција за заштиту националних мањина не одређује удио који припадници националне мањине морају чинити у укупном становништву да би имали право на језик и писмо, него се свакој држави препушта да то уреди својим законодавством", рекао је члана штаба Владо Иљкић.

Ова промјена става дијела вуковарских ветерана дошла је и након што је хрватско Министарство управе одлучило да, на иницијативу представника српске мањине, обустави примјену члана Статута града Вуковара, којим је почетком мјесеца подручје града изузето од примјене двојезичности

Позив на дијалог уз помоћ хрватске Владе дошао је и након што су представници ветерана у два наврата о промјени Уставног закона о правима мањина разговарали са премијером Зораном Милановићем, који се жестоко томе противи.

За разлику од Милановића, предсједник Хрватске Иво Јосиповић сматра да је до провођења Закона о правима националних мањина требало да дође уз широки дијалог свих заинтересованих страна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана