Сукоб око директора МОЛ потреса Хрватске

Танјуг
Сукоб око директора МОЛ потреса Хрватске

Загреб - Хапшење и изручење директора мађарске нафтне компаније МОЛ Золтана Хернадија на захтјев Хрватске и даље је тема која потреса хрватску политичку сцену.

Подсјетимо, миниситарка спољних и европских послова Весна Пусић рекла да то неће бити повод за заоштравање односа двеју држава.

Хрватски државни врх оцијенио да је ријеч о правосудном питању који не желе да коментаришу, док ће о најављеном изласку МОЛ-а из власништва у ИНИ, како је раније најављено, одлучити преговарачки тимови, преносе хрватски медији.

Хрватска је, наиме, за Хернадијем издала међународну потерјницу па он не смије да изађе из Мађарске, а будимпештански општински суд је у понедјељак одбио да га изручи наводећи да је мађарска истрага показала да он није починио злочин за који га Хрватска терети.

Та је одлука “правоснажна и на њу нема могућности жалбе”, наводи се у судској одлуци.

Хрватско правосуђе сумњичи Хернадија да је са десет милиона евра подмитио премијера Иву Санадера како би управљачка права хрватске компаније ИНЕ препустио МОЛ-у, а због чега је Санадер 2012. неправоснажно осуђен на 10 година затвора.

Из МОЛ-а поручују да немогућност Хернадија да, због европског налога за хапшење, путује ван земље није згодна за њега и донекле за фирму, али да неће нарушити његову способност да остане на челу те компаније.

“МОЛ-ова управљачка структура може се носити са свим питањима у овој изазовној ситуацији”, казао је Ђоенђи Јанки из МОЛ-ове службе за односе с медијима, пренијели су хрватски медији.

Хрватски министар правосуђа Орсат Миљенић није хтио да коментарише одлуку мађарског суда који одбија да изручи Хернадија, као ни хрватско државно тужилаштво.

Он је поручио да ће бити онако како одлучи надлежни суд.

Нећу то да коментаришем. Већ сам рекао да су сва поступања по европском налогу за хапшење у надлежности правосудних тијела, тако да ће бити онако како одлучи надлежни суд”, рекао је министар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана