Суђење Бољковцу почиње 5. фебруара

Aгенције
Суђење Бољковцу почиње 5. фебруара

Загреб - Суђење првом хрватском министру унутрашњих послова Јосипу Бољковцу /93/ почеће 5. фебруара под оптужбом да је наредио ликвидацију 21 цивила са подручја Дуге Ресе 1945. године, одлучено је на припремном рочишту у загребачком Жупанијском суду.

Донесена је и одлука да на суђењу буду прочитани искази из истраге 25 свједока, чланова породица жртава који знају за злочине, али не знају ко је одговоран.

На суђењу ће бити саслушано око 15 свједока, преносе хрватски медији.

Оптужница, коју је крајем октобра потврдио Жупанијски суд у Загребу, терети Бољковца за ратни злочин над цивилима почињен у мају 1945. године на подручју Карловца.

На терет му је стављено да је као шеф котарске ОЗНА-е /Одјељење за заштиту народа, претеча УДБА-е/ издавао наређења јединицама КНОЈ-а /Корпус народне обране Југославије/ које су одводиле и ликвидирале цивиле.

Бољковац је у истрази рекао да карловачка котарска ОЗНА није издавала наређења, јер је била подређена окружној ОЗНА-и која је једина могла издавати наређења КНОЈ-у.

Током истраге испитано је готово 40 свједока, углавном родбине људи који су у мају 1945. одведени и, вјероватно, послије тога ликвидирани. Већина свједока причала је о ономе што су им рекли преживјели чланови породица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана