Суђење Блажевићу: Тјерао нас је и говорио да ће експлодирати бомба

Vecernji.hr
Суђење Блажевићу: Тјерао нас је и говорио да ће експлодирати бомба

Загреб - У наставку суђења Војиславу Блажевићу, оптуженом да је у јунуару подметнуо двије бомбе које су експлодирале у западном дијелу Загреба, свједочила је Маргарета Босак која се те ноћи налазила на аутобуској станици у Подсуседу, возач ЗЕТ-ова аутобуса Дејан Дорић те Војиславова супруга Љиљана Блажевић, преноси “Vecernji.hr”.

Босак се недуго прије експлозије у ноћи са 10. на 11. јануара налазила на аутобуском стајалишту у Стењевцу с пријатељем када им је пришао један човјек и рекао им да се макну јер ће експлодирати бомба.

– Нисмо му вјеровали, мислили смо да се шали, но онда је узнемирен стао викати: “Идите, идите” – рекла је Маргарета. Отрчали смо, а када смо дошли до сљедеће станице чули смо експлозију.

Возач ЗЕТ-а Дејан Дорић те се ноћи зауставио на раскресници Господске улице и Алеје Бологне док је на семафору било укључено црвено свјетло.

Видио је три, четири дјевојке како трче и упитао их што се догађа.

Једна од њих одговорила је: “Бомба! Бомба!”

За њима је трчао и мушкарац.

- Изгледало је као их тјера с тог мјеста на којем су се налазиле.

Када је видио да су дјевојке отишле, вратио се на станицу гдје је нешто “чачкао” по торби или кутији. Кренуо сам аутобусом даље и тада зачуо прасак – испричао је Дорић.

Љиљана Блажевић, супруга оптуженог Војислава Блажевића, описала је свог супруга у најбољем свјетлу, као особу која ће учинити све што може да неком помогне.

Тврди да је он 8. јануара те у ноћи са 8. на 9. јануара, када се догодила прва експлозија, био у кући с њом.

Тај дан, 8. јануара, каже, осјећао се лоше, имао је висок притисак те га је у шали питала што је с његовим телефоном, зашто не звони “јер је иначе дневно звонио пуно пута”.

– Рекао ми је да му се не да разговарати, да одговара порукама и да се осјећа као стара крпа – свједочила је његова супруга.

Тврди да је отишао спавати прије ње, негдје око поноћи, али у дневну собу јер се она у то вријеме опорављала од операције па га је молила да спава на каучу како је не би повриједио.

Наиме, објаснила је да он немирно спава.

За ту су експлозију, каже, чули од њене мајке сутрадан ујутро јер је мајка послала поруку садржаја: “Јесте ли чули за експлозију, је ли се маца Шимика престрашила?”

Она је потврдила да је њен супруг посјетио странице телетекста како би провјерио што се догодило, рекао јој је да је то било у Подсуседу и питао: “А гдје је тај Подсусед?”

Везано за другу експлозију, Блажевићева супруга испричала је да је он те ноћи требао ићи у Њемачку у набавку параглајдинг-опреме те да је изгледао исцрпљено.

Те вечери отишао је из стана око 22 часа.

Она је поновила што је њен супруг у својој одбрани рекао, да ју је ускоро звао и питао треба ли нешто купити, а потом други пут како би јој јавио да се враћа јер је заборавио возачку дозволу.

– Када сам око поноћи чула експлозију, покушала сам га назвати. Није се јављао, али нисам се бринула јер сам мислила да је на путу у Њемачку. Око 00.45 часова чула сам у полусну да неко звони те помислила да је мој муж заборавио и кључеве. На вратима сам видјела двојицу полицајаца и двије особе у цивилу. Питали су ме живи ли ту Војислав Блажевић, а одговорила сам да га нема, да је отишао на пут. Тражили су да уђу у стан, рекли су ми да је повријеђен, али да није ништа страшно те да је под надзором љекара. Рекли су ми да ће у стану остати два полицајца и да је таква процедура. Други дан је дошло 7-8 људи из крим-полиције па још 7-8 других с налогом за преглед моје и супругове имовине – свједочила је Љиљана, супруга оптуженог Блажевића.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана