Суд ослободио Мамића, опозивање Јовановића неприхватљиво, али законито!?

Aгенције
Суд ослободио Мамића, опозивање Јовановића неприхватљиво, али законито!?

Загреб - Један од челника загребачког "Динама" Здравко Мамић ослобођен је оптужби да је на националној основи вријеђао министра Жељка Јовановића, уз оцјену судије да су његови ставови - неприхватљиви,али да нису кривично дјело.

Мамић је тако ослобођен оптужбе да је у марту у радио емисији подстицао на насиље и мржњу према министру науке Жељку Јовановићу и припадницима српске националне мањине.

Судија загребачког Опшинског казненог суда Рафаел Крешић устврдио је у образложењу пресуде да је Мамић у спорним изјавама изражавао лични анимозитет према Јовановићу, али да у том случају није било подстицања на насиље и ширења мржње.

За такво казнено дјело, тврди судија, морају бити испуњени одређени услови: закон предвиђа позивање, подстицање или охрабривање других на мржњу и насиље, али није довољно да починилац само саопшти своје ставове другима.

"Мамићеви ставови су неприхватљиви, али овдје јер ријеч о његовој одбојности. То може бити елеменат другог казненог дјела, али не и овог које му се ставља на терет.

Ово није класична ситуација на коју помислите када неко викне: жУбиј Србинаж. Сматрам да је овдје ријеч о изражавању личног анимозитета. Дијелом јесте засновано на националној нетрепељивости, али није мотивисано на начин да се подстиче неко да мрзи Србе" - рекао је судија.

Мамић је на радио "Саундсету" рекао да је Јовановић "хрватомрзац" и помињао у контексту тога његову националну припадност - подсјећају хрватски медији.

Прије изрицања пресуде Јовановић је саслушан као свједок.

Јовановић је рекао да је Мамић свјесно и намјерно исказивао говор мржње само зато што је он припадник српске националне мањине, чиме је стварао непријатељско окружење према њему, његовим родитељима и припадницима те мањине, која се због тога могла осјећати угрожено и забринуто за своју сигурност.

Тужилаштво је за Мамића тражило годину дана затвора, која би била замијењена радом за опште добро.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана