Штрбац: Емитовање филма о Степинцу наставак провокација

Срна
Штрбац: Емитовање филма о Степинцу наставак провокација

БЕОГРАД - Директор документационо информативног центра “Веритас” Саво Штрбац одлуку ХРТ-а да на 75 година од пробоја у логору Јасеновац емитује филм о усташком викару Алојзију Степинцу оцијенио је као наставак у низу провокација Срба које су се појачале од када је Хрватска постала чланица ЕУ.

“Није десило ништа ново. Таквих филмова је било и биће”, рекао је Штрбац за “Спутњик”, оцјењујући да 99 одсто Хрвата о Степинцу мисли позитивно.

Он сматра да се, упркос доласку Зорана Милановића за предсједника Хрватске, чији заједнички одлазак у Јасеновац са представницима жртава треба поздравити, ипак преко ноћи у Хрватској неће мијењати политика према прошлости, деведесетим, Другом свјетском рату.

Штрбац је истакао да није могуће да нико, па ни Милановић као предсједник Хрватске, на то утиче.

“Степинац је за велику већину Хрвата позитивна историјска личност и по њима је већ заслужио да буде канонизован, то јест, проглашен за свеца. Хрвати су веома љути на папу који то није урадио на двадесетогодишњицу беатификације”, нагласио је Штрбац.

Он је подсјетио да је Степинац требало да буде викар усташке државе и да се састајао са Антом Павелићем, те да је нормално да они који су били жртве те политике, имају осјећај да их изнова провоцирају, било филмом, било порукама.

Жарко Пуховски, хрватски професор и политички аналитичар, сматра да се око свега диже непотребна прашина и да филм о Степинцу није никаква провокација за Србе.

“Увјерен сам да нас који нисмо припадници римокатоличке вјере, иако сам и ја Хрват, напросто не треба да буде брига кога једна вјерска заједница промовише за свеца”, навео је Пуховски, напомињући да је међу свецима Католичке цркве и човјек који је Ђордана Бруна осудио на ломачу.

Он је нагласио да би на питање хоће ли Степинац постати светац или не, требало да одговоре папа Фрањо, Ватикан и католици којих је велики број у Хрватској.

“Тако да ја не видим зашто бисмо се ми остали због тога узрујавали. Исто тако, не схватам зашто је папа Фрањо преговарао са православном црквом о томе јер мислим да је то ствар католичке цркве. Ја то не гледам као озбиљну тему”, навео је Пуховски.

Он је додао да је Хрватска питање Степинца сврстала у свој програмски циљ, што је друга страна доживјела као симбол против Срба.

Предсједник Хратске Зоран Милановић недавно је са државним врхом и представницима Рома, Јевреја и Срба обишао Јасеновац на 75 година од пробоја логораша, али овај догађај је пао у сјенку због одлуке ХРТ-а да истог дана емитује документарац о животу Алојзија Степинца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана