Штаб прикупљао потписе без дозволе

Агенције
Штаб прикупљао потписе без дозволе

Вуковар - Након што је полиција у протекла три дана провјеравала да ли је такозвани Штаб за одбрану хрватског Вуковара имао потребне дозволе за прикупљање потписа за референдум о ћирилици, испоставило се да су у неким општинама у Далмацији потписи прикупљени без дозволе.

МУП је наложио својим полицијским управама да у оквиру својих надлежности контактирају са координаторима прикупљања потписа, али и јединицама локалне самоуправе како би било утврђено да ли је за сва пописна мјеста издата потребна дозвола надлежног градског или општинског тијела.

У неким општинама у Далмацији, наиме, испоставило се да су потписи прикупљани без дозволе, па се поставља питање да ли су тако прикупљени потписи важећи, пренијели су хрватски медији. Општине Ровињ и Пореч одбиле су да дају дозволе за постављање штанда за прикупљање потписа.

У ситуацији када се не зна тачан број потписа, иако Штаб незванично барата бројем од преко пола милиона, поништење одређеног броја потписа могло би довести до неуспјеха у прикупљању преко 450.000 потребних потписа.

Министар управе Арсен Баук одговарајући на питање да ли постоји могућност да се потписи прикупљају и у ових неколико дана послије истека рока, одговорио да се они након истека тог рока не могу прикупити на законит начин.

- Послије рока не могу бити прикупљени потписи на законит начин, јер је рок за прикупљање 15 дана. Али, на исти би се начин могло поставити питање да ли су они прикупљали потписе и прије почетка рока за прикупљање - рекао је Баук.

О свему ће, како је рекао, одлучивати Сабор, а послије тога Влада, ако добије задатак од Сабора.

На порталу “jutarnji.hr ” у склопу анкете читаоци су одговарали на питање како би гласали ако дође до још једног референдума. На питање: Подржавате ли референдумску забрану ћирилице? одговорило је 59.147 читалаца. Њих 77,31 одсто заокружило је “да”, а 22,69 одсто одговорило је са “не”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана