Случај Перковић: Одбијена нагодба коју нуди Њемачка

Срна
Случај Перковић: Одбијена нагодба коју нуди Њемачка

Загреб - Анто Нобило, адвокат некадашњег агента Удбе Јосипа Перковића кога њемачко правосуђе терети да је учествовао у организовању убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића у Њемачкој 1983. године, рекао је да му је њемачки државни тужилац понудио нагодбу и три године затвора за Перковића ако призна кривицу.

„Одбили смо сваку нагодбу која имплицира признање оваквог недјела јер Јосип Перковић није учествовао у убиству Ђурековића“, истакао је Нобило.

Жупанијски суд у Загребу јуче је прихватио Нобилову жалбу и пустио Перковића из истражног затвора.

Првостепена одлука о изручењу очекује се најкасније до четвртка, 9. јануара. На ову одлуку Перковић има право жалбе, а Нобило је већ најавио да ће се, у случају изручења, жалити свим надлежним судским инстанцама.

Перковићев некадашњи шеф из југословенске Службе државне безбједности Здравко Мустач, који је такође ухапшен, још је у Реметинцу. О његовом изласку из притвора биће одлучивано у уторак, 7. јануара, а дан послије о изручењу.

Мустачев адвокат Томислав Антолин потврдио је да је његов брањеник био у болници због здравствене интервенције договорене за 3. јануар, што је већ обављено и Мустач се вратио у Реметинец да би тамо сачекао одлуку о жалби против рјешења о одређивању истражног затвора.

Перковић и Мустач ухапшени су 1. јануара на основу Европског налога за хапшење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана