Словенија прогласила крај епидемије

Срна
Словенија прогласила крај епидемије

ЉУБЉАНА - Влада Словеније прогласила је касно синоћ званично крај епидемије вируса корона и постала прва земља у Европи која је то учинила, након што су власти регистровале мање од седам нових случајева заразе дневно у посљедње двије седмице.

Људи који сада долазе у Словенију из других земаља ЕУ више неће морати да иду у обавезни карантин на најмање седам дана, као што је био случај од почетка априла, наводи се у саопштењу.

Карантин од мајмање 14 дана остаће на снази за људе који долазе из земаља изван ЕУ, а изузетак су дипломате и лица која превозе терет.

Ова земља од два милиона становника до сада је регистровала 1.464 случаја заразе и 103 смртна исхода. Епидемија је проглашена 12. марта.

- Словенија је обуздала епидемију током претходна два мјесеца. Данас Словенија има најбољу епидемиолошку слику у Европи - рекао је раније у парламенту словеначки премијер Јанез Јанша.

Крај епидемије значи да ће неке мјере, укључујући финансијску помоћ грађанима и компанијама погођеним вирусом корона, бити укинуте крајем маја.

Влада је саопштила да страни држављани који показују знаке заразе вирусом корона и даље неће моћи да уђу у земљу.

Грађани Словеније и даље ће морати да поштују основна правила ради спречавања поновног ширења заразе, наводи се у саопштењу Владе, али се не прецизирају детаљи.

Од људи је раније затражено да носе маске у затвореним јавним просторима, да поштују међусобну дистанцу од најмање 1,5 метара и да дезинфикују руке при уласку у јавне просторе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана