Словенија: Два до четири одсто Словенаца било у контакту са вирусом корона

Срна
Словенија: Два до четири одсто Словенаца било у контакту са вирусом корона

ЉУБЉАНА - Два до четири одсто Словенаца већ је било у контакту са вирусом корона и имају антитијела, односно потенцијални имунитет, показују резултати серолошких тестирања.

Словенци су објавили прелиминарне резултате серолошког тестирања на националном репрезентативном узорку, а тестирање узорака крви испитаника показује да је њих 3,1 одсто већ било у додиру са вирусом корона.

Како наводе словеначки микробиолози, мјере епидемиолошке заштите и придржавање прописаних мјера социјалног дистанцирања дали су добре резултате јер је спријечено ширење вируса на популацију.

Они препоручују да се релаксација мјера ради полако уз посебно чување најосјетљивије популације - старијих.

Словеначки епидемиолози упозоравају да други талас епидемије на крају љета није искључен јер већи дио популације није развио антитијела у контакту са новим вирусом.

Како наводе агенције, директор Микробиолошког института љубљанског Медицинског факултета Мирослав Петровец истиче да медицинска струка не препоручује приступање "брзим" тестовима на вирус ради путовања у иностранство.

Он појашњава да су такви тестови већ на тржишту, али нису научно верификовани ни сигурни, па нису ни гаранција да се они којима су показали негативан резултат не могу убудуће заразити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана