Слави се улазак Хрватске у ЕУ

Агенције
Слави се улазак Хрватске у ЕУ

Загреб, Брисел - У Бриселу је данас почело свечано обиљежавање уласка Хрватске у Европску унију, 1. јула, којем присуствује и предсједник Иво Јосиповић.

У парку Мини-Европе откривена је макета загребачке Цркве Светог Марка која ће представљати нову, 28. чланицу ЕУ, у парку у којем се налази по једна препознатљива грађевина свих држава чланица.

На врху оближњег Атомијума, 110 метара високог симбола Брисела, умјесто белгијске је истакнута хрватска застава, пренијела је Хрватска радиотелевизија.

Седмицу обиљежавања уласка Хрватске у ЕУ закључиће самит европских челника на којем ће хрватски премијер Зоран Милановић посљедњи пут учествовати као посматрач.

Прослава се затим сели у Загреб. Централна свечаност биће одржана у недјељу увече на Тргу бана Јелачића.

Очекује се више од 120 страних гостију из држава ЕУ и региона од којих, према посљедњим информацијама из хрватске Владе, 16 предсједника и 15 премијера, међу њима и њемачка канцеларка Ангела Меркел.

У Загреб ће доћи највиши званичници држава из региона, међу њима и предсједник и премијер Србије Томислав Николић и Ивица Дачић, као и предсједник и премијер Косова, Атифете Јахјага и Хашим Тачи.

Претпрограм за грађане на главном тргу у Загребу почиње у 20.30, док ће централни дио свечаности почети два и по сата касније.

Грађанима ће се на тргу обратити премијер Зоран Милановић и предсједник Иво Јосиповић, као и предсједници Европске комисије, Европског савјета и Европског парламента.

У Загребу ће бити организовани и попратни догађаји на неколико мјеста у центру града, а у цијелом програму ће учествовати укупно 681 извођач.

Редитељка програма свечаности Дора Ружђак Подолски најавила је да ће се програм заснивати на вриједностима хрватских заштићених културних добара, укључујући UNESCO-ву репрезентативну листу.

Најављено је и да ће трошкови прославе за 10 до 15 одсто бити виши од првобитно предвиђених, 5,2 милиона куна (695.000 евра).

Занимљиво је да ће послије поноћи на граничном прелазу са Србијом, Бајакову, бити откривена табла с натписом ЕУ, док ће на граничом прелазу са Словенијом, Брегани бити скинута табла на којој пише Царина.

Та два догађај уживо ће се моћи пратити путем видео бима на Тргу бана Јелачића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана