Скопље: Новинару 4,5 година затвора

Aгенције
Скопље: Новинару 4,5 година затвора

Скопље - Македонски новинар Томислав Кежровски осуђен је на четири и по године затвора због откривања идентитета заштићеног свједока.

Ради се о свједоку у случају убиства старца у селу Ореше недалеко од Велеса прије осам година, преносе македонски медији.

Томислав Кежаровски је оптужен да је у текстовима објављеним 2008, у часопису Репортер 92, који више не постоји, открио идентитет заштићеног свједока, за кога се касније открило да је био лажни свједок.

Данашња пресуда изречена у Основном суду у Скопљу изазвала је оштре критике новинарских удружења, организација за људска права и ОЕБС, чија је представница за слободу медија Дуња Мијатовић позвала македонске власти да одмах ослободе Кежаровског.

Он је ухапшен 28. маја у полицијској акцији "Ликвидације" и од тада је у притвору гдје ће остати до правоснажности пресуде.

Мијатовић је изразила дубоку забринутост због пресуде Кежаровском оцијенивши да ће она имати озбљине посљеднице за слободу изражавања и медијске слободе у Македонији.

"Кривично гоњење репортера због новинарске дјелатности је кршење основног људског права на слободу изражавања и обећања државе ОЕБС-у да ће развити и заштитити слободне медије", навела је Дуња Мијатовић.

Током суђења Кежаровском, његове колеге организовале су протесте, упозоравајући да је ријеч о суђењу медијима и слободно изнесеној мисли.

Пресуда македонском новинару изазвала је и реакције посланика у парламенту, па је опозиција у Собрању, како преносе македонски медији, затражила једночасовни прекид седнице у знак протеста против пресуде.

 

  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана