Скинута двојезична табла у Загребу

Танјуг
Скинута двојезична табла у Загребу

Загреб - Са сједишта Српског културног друштва "Просвјета" у Загребу је за сада непознати починилац, вјероватно током викенда, скинуо латинично-ћириличну плочу.

Тако се отпор увођењу двојезичности проширио се са вуковарског подручја и на друге хрватске градове.

Плоча није разбијена, него скинута и однијета, догађај је полицији пријављен јутрос, а све остало је под истрагом, сазнаје Хина у загребачкој полицији.

Српско културно друштво "Просвјета" је централна културна, просвјетна и научна установа Срба у Хрватској, чији је циљ очување и развијање националног идентитерта.

Предсједник Друштва Чедомир Вишњић потврдио је да су јутрос примјетили да нема плоче на сједишту друштва у Бериславићевој улици. Увјерени су да је плоча скинута током викенда, а полицији су на анализу дали снимке надзорне камере.

Случају загребачке "Просвјете" претходила су најновија дешавања у Вуковару, гдје су у ноћи између понедјељка и уторка скинуте четири од пет двојезничних плоча на институцијама локалне самоуправе.

Према ријечима предсједника Иве Јосиповића, то, нажалост, потврђује његову оцијену да би могло доћи до погоршања међунационалних односа и да је неопходно обавити ширу расправу о поштовању Закона о праву националних мањина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана