Шеовица код Пакраца: Сјећамо се невиних жртава VIDEO

Срна
Шеовица код Пакраца: Сјећамо се невиних жртава VIDEO

Пакрац - Данас је у Шеовици код Пакраца одржан помен дјеци и старцима страдалима на данашњи дан на пакрачком подручју, а прије свега страдалима на фудбалском игралишту у Шеовици.

Помен страдалој дјеци одржао је протојереј ставрофор Ђорђе Теодоровић а присутни су били Никола Ивановић, предсједник ВСНМ Пожешко-славонске жупаније, Милан Козловић, предсједник ВСНМ Пакрац, Дарко Дерењ, предсједник ВСНМ Липик и Мирсада Поповић Дамјановић, пакрачка вијећница СДСС-а.

“Овдје смо у Шеовици како бисмо се сјетили свих оних цивилних жртава који су страдали на данашњи дан прије двадесет и пет година. Данас смо се сјетили прије свега, кроз молитвено сјећање и кроз одржавање помена које је одржано на гробницама дјеце која су страдала на данашњи дан свих оних невиних жртава, свих оних цивила, који су страдали током акције „Бљесак” Данас, са овога мјеста упућујемо јавности молбу, да сви они невино страдали на овоме подручју имају једнак третман и једнак однос правосуђа према њиховом страдању.” рекао је у изјави за ЕЛТА телевизију Никола Ивановић, предсједник Вијећа Српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније

“Окупљањем у Шеовици сјећамо се и свих оних цивила страдалих у Крагују, Пакрацу, Чаглићу и другим селима као и свих оних страдалих у колонама према Босанској Градишки. За све ове злочине према цивилима нитко није нити оптужен, а камоли осуђен” истиче Ивановић.

Наиме, првог маја 1995. године Хрватска војска започела  је снажним гранатирањем, напад на УН заштићену зону западне Славоније. На пакрачком подручју живјело је преко 5000 становника и око 800 дјеце. Пошто је Пакрац био подијељен на српску и хрватску страну, те чињенице да је српско становништво живјело уз саму линију раздвајања организована је евакуација у оближња села и Републику Српску. Дио становника пакрачког насеља Гавриница кренуо је пјешке према Шеовици, а већим дијелом  пута су били скривени брдима и шумом. Чим су дошли до фудбалског игралишта у Шеовици, почело је гранатирање по њима.

Трећег маја  је договорено да српска страна  преда оружје уз договор да се простор мирно реинтегрира у правни систем Републике Хрватске. Међутим, хрватска страна није испоштовала тај договор, отпочевши четвртога маја око  13 часова свеопшти напад на Србе на Пакрачком подручју. До данас, за овај злочин нико није осуђен. У дводневној акцији Хрватске војске и полиције убијене су или нестале 283 особе, међу којима је било најмање 114 цивила. Међу жртвама је било 56 жена, 11 особа до 18 и 75 преко 60 година старости. (ЕЛТА ТВ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана