Савјет Европе упозорава Загреб због рефереднума о браку

Агенције
Савјет Европе упозорава Загреб због рефереднума о браку

Загреб - Савјет Европе упозорио је Хрватску да не предузима никакве дикриминаторске кораке према геј заједници, након што је хрватски Сабор донио одлуку о расписивању референдума о браку.

Сабор је јуче, на иницијативу католичког удружења, донио одлуку о расписивању референдума за 1. децембар на којем ће се грађани изјаснити да ли су за то да се брак Уставом дефинише као животна заједница мушкарца и жене.

Ово је први референдум у Хрватској, који се расписује на основу прикупљених потписа грађана, пошто је Грађанска иницијатива “У име породице” сакупила више од 740.000 потписа за расписивање референдума.

Повјереник Савјета Европе за људска права Нилс Муижниекс рекао је за Ројтерс да чланство у ЕУ не гарантује аутоматско побољшање људских права, као и да Европски суд за људска права даје врло широк маневарски простор земљама чланицама у вези истополних бракова и партнера.

Западне новинске агенције пренијеле су вијест о референдуму као о одлучивању о забрани истополних бракова.

Аустријска АПА наводи да хрватска Влада лијевог центра референдум сматра дискриминаторским, али да није покушала да га спријечи испитујући уставност референдумског питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана