Санадер данас завршава одбрану

СРНА
Санадер данас завршава одбрану

Загреб - Бивши премијер Хрватске Иво Санадер требало би данас да заврши своју одбрану у случају “Фими медија”, највећој корупционашкој афери у хрватској политици, у којој оптуженичку клупу дијели са својом бившом странком.

На посљедњих пет рочишта Санадер, који је и некадашњи предсједник ХДЗ-а, одбацио је оптужбе да је учествовао у извлачењу 10 милиона евра из државних институција и компанија, те поновио да је жртва политичког прогона који је главном државном тужиоцу Младену Бајићу наложила његова насљедница Јадранка Косор.

Он је тврдио да је све некретнине, али и већину умјетнина, купио прије било којег недјела за које се терети, преносе хрватски медији.

Санадер је рекао да се у налазу вјештака, из којег се закључује да се обогатио корупцијом, не помиње 13 година рада у Аустрији, гдје је, како тврди, зарадио скоро два милиона евра.

У највећој корупционој афери у Хрватској, Санадер и ХДЗ оптужени су да су са још девет физичких и правних лица из државних фирми и институција од 2003. до 2009. “извукли” око 10 милиона евра преко маркетиншке агенције “Фими медија”, по којој је афера добила име.

Према тврдњама тужилаштва, дио је завршио у “црном фонду” ХДЗ, а дио код Санадера.

Кривицу су признали бивши ХДЗ-ов благајник Младен Баришић, власница агенције “Фими медија” Невенка Јурак и бивши рачуновођа ХДЗ-а Бранка Павошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана