Регион у 2013. години: Улазак Хрватске у ЕУ, рат против ћирилице

Глас Српске
Регион у 2013. години: Улазак Хрватске у ЕУ, рат против ћирилице

Протекла година остаће запамћена у региону по спору Хрватске и ЕУ, антисрпским испадима, договору о Љубљанској банци, предсједничким изборима у Црној Гори, пресуди Јанши и трагедији у кањону Мораче

ЈАНУАР

- Европска полиција (Европол) покренула је опсежну истрагу о пословању руских компанија у Црној Гори, посебно на црногорској обали

- Општински суд у Книну донио је прву правоснажну пресуду због злочина над српским цивилима након акције "Олуја", према којој Хрватска треба да плати одштету од 59.300 евра сину и кћеркама брачног пара Бенић убијеног 1995. године.

ФЕБРУАР

- Постигнут историјски договор Хрватске и Словеније о Љубљанској банци. Преговори о Љубљанској банци трајали су пуних десет година.

- Контроверзни бизнисмен Станко Суботић Цане ослобођен је оптужби за шверц цигарета. Оваквом одлуком Кривични и грађански суд у Барију, окончао је процес дуг десет година.

МАРТ

- Словеначки парламент изгласао неповјерење влади Јанеза Јанше и истовремено подржао кандидатуру Аленке Братушек за мандатара за састав нове владе. Нову владу Словенија је добила 15 дана касније.

- Бивши предсједник ХДЗ-а и некадашњи премијер Хрватске Јадранка Косор избачена је из те странке, због њених учесталих јавних наступа у којима је критиковала ХДЗ.

- Македонско министарство унутрашњих послова потврдило је да је косовска полиција ухапсила двојицу осумњичених за петоструко убиство код Смиљковског језера.

АПРИЛ

- Хрватско државно тужилаштво покренуло поступак против Мирка Норца за надокнаду штете од 66.000 евра која је за душевну бол исплаћена породици Стеве Вујиновића, кога су хрватске снаге убиле у акцији "Медачки џеп" 1993. године.

- У Црној Гори одржани су предсједнички избори на којима је кандидат ДПС-а Филип Вујановић побиједио свог предсједника Демократског фронта Миодрага Лекића.

МАЈ

- Против бившег хрватског премијера и предсједника ХДЗ-а Иве Санадера Државно тужилаштво Хрватске подигло је пету оптужницу због сумње да је подстицао бившег предсједника управе ХЕП-а Ивана Мравка да продаје струју испод тржишне вриједности.

- У Хрватској су одржани локални избори на којима је ХДЗ побиједио у осам жупанија, а СДП само у двије. Милан Бандић поново је изабран за градоначелника Загреба.

ЈУНИ

- Бивши словеначки премијер Јанез Јанша осуђен је на двије године затвора и новчану казну пошто га је суд прогласио кривим за корупцију у афери "Патрија"

- У тешкој саобраћајној несрећи која се догодила када је аутобус слетио у кањон Мораче, на путу између Колашина и Подгорице погинуло је 18 лица, а 28 је повријеђено.

ЈУЛИ

- Хрватска је постала 28. чланица Европске уније. Централној церемонији присуствовали су многобројни домаћи и свјетски званичници. 

- Црногорска полиција ухапсила је финансијског директора Комбината алуминијума Подгорица (КАП) Дмитрија Потрубача. Он је ухапшен у оквиру истраге о крађи струје у КАП-у.

АВГУСТ

- Након спора Хрватске и Европске уније око примјене европског налога за хапшење, односно изруења бившег шефа УДБЕ Јосипа Перковића, Хрватска је укинула спорни закон колоквијално назван "Лекс Перковић".

- Шпијунска афера потресла је Македонију. Због сумње да су радили за обавјештајне службе у региону и уцјењивали јавне личности порнографским снимцима у замјену за државне тајне ухапшено је 20 лица.

СЕПТЕМБАР

- На улицама Вуковара завладао је потпуни хаос, када су припадници такозваног Штаба за одбрану хрватског Вуковара током протеста због увођења двојезичности у тај град, чекићем полупали тек постављене ћириличне табле. Након тога услиједили су бројни антисрпски инциденти широм Хрватске.

- Жупанијско државно тужилаштво у Загребу подигло је још једну у низу оптужница против бившег премијера Иве Санадера. Ријеч је о "случају ТЛМ-ХЕП" и шестој оптужници против бившег лидера ХДЗ-а.

ОКТОБАР

- Главни фински државни тужилац потврдио је да су бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић и бивши директор "Ђуре Ђаковића" Бартол Јерковић осумњичени за узимање мита од тројице менаџера "Патрије".

- Бивша благајница ХДЗ-а Бранка Павошевић и власница "Фими медије" Невенка Јурак признале су да су учествовале у највећој корупционашкој афери у Хрватској. Оне се терете за извлачење око десет милиона евра из државних институција преко маркетиншке фирме "Фими медија".

НОВЕМБАР

- Хрватска полиција ухапсила је предсједника Привредне коморе Хрватске Надана Видошевића, под сумњом да је злоупотријебио положај. Он је осумњичен да је био на врху афере извлачења 4,2 милиона евра из Привредне коморе.

- Скандалозни испад фудбалера Јосипа Шимунића, који је побједу хрватског тима против Исланда на "Максимиру" "крунисао" усташким повицима "За дом спремни", наишао је на осуду свјетске јавности, хрватских званичника и удружења ветерана. FIFA је против хрватског репрезентативца покренула истрагу.

ДЕЦЕМБАР

- Више од 65 одсто грађана Хрватске подржало је уставну дефиницију брака као заједницу мушкарца и жене и гласало за иницијативу "У име обитељи", показали су резултати референдума у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана