Референдум о (геј) браку у Хрватској

Танјуг
Референдум о (геј) браку у Хрватској

Загреб - Хрватски сабор расписао за 1. децембар референдум на којем ће грађани одлучити да ли су за то да се брак Уставом дефинише као животна заједница мушкарца и жене.

Расписивање референдума покренула је Грађанска иницијатива "У име породице", која је сакупила више од 740.000 потписа грађана, који су прије четири мјесеца предати хрватском парламенту- Сабору.

За трасписивање референдума гласала су 104 саборска заступника, против их је било 13, а пет суздржаних, преноси агенција Хина и подсјећа да ће то бити трећи државни референдум у хрватској историји, односно први који се расписује на основу прикупљених потписа грађана.

Одбор за Устав Сабору је потом предложио доношење одлуке по којој би се грађани на референдуму одлучили о покретању уставних промјена, о којима би у завршници одлучивао Сабор - дакле не и о самој промјени Устава.

На такав предлог реаговао је Уставни суд, тумачећи да је референдумска одлука обавезујућа, да има тренутни правни учинак, да би потврдан одговор на референдумско питање аутоматски значио промјену Устава, као и да Сабор о томе више не може одлучивати.

Одбор за Устав јуче је прихватио ХДЗ-ове амандмане којима је одлука о расписивању референдума усклађена с таквим мишљењем Уставног суда, а ти су амандмани данас и службено постали дио одлуке.

Овај референдум, односно његово расписивање, посљедњих мјесеци једна је од главних тема хрватске јавне и политичке сцене, будући да је његова основа, у ствари, да се не дозволи легализација геј бракова у Хрватској, тиме што ће се уставом дефинисати да је брак призната заједница само мушкарца и жене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана