Радоњић: Саслушавање свештеника и митрополита Амфилохија - обрачун са СПЦ

Срна
Радоњић: Саслушавање свештеника и митрополита Амфилохија - обрачун са СПЦ

БЕОГРАД - Аналитичар Лука Радоњић оцијенио је да је саслушавање свештеника Српске православне цркве /СПЦ/ и позив на саслушање Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Амфилохију још један доказ да власт у Црној Гори под плаштом борбе против вируса корона наставља обрачун са СПЦ и да је ово више од провокације.

Он каже да нема дилему да је сет донесених мјера против епидемије вируса корона имао своју оправданост и сензибилитет у складу са изазовима здравствене ситуације, али да је на другој страни сасвим сигурно дошло и до злоупотребе "проширених овлаштења и грубог кршења права из категорије људских, вјерских и политичких".

"Није проблематично само то што је Црна Гора вјероватно регионални рекордер по проценту ухапшених на број становника, већ што се, према мишљењу низа истакнутих правника, особито адвоката, током процесуирања грађана дешава непоштовање Устава и Кривичног законика, као и то што се цијела ситуација злоупотребљава за наставак директног обрачуна са Црквом", рекао је Радоњић за "Спутњик".

Он је оцијенио да агресивна и у првом реду политичко-медијска репресија против епархија СПЦ у Црној Гори и њених великодостојника сада добија убрзање, али, нажалост, и физичку конкретизацију.

"Фотографија митрополита Амфилохија у полицијској станици док га надлежно лице испитује, неће нашкодити његовом духовном и сваком другом кредибилитету и угледу, али представља срамоту за државу и њене представнике и једно је од свједочанстава које ће обиљежити епоху владавине ДПС-а", сматра Радоњић.

Према његовим ријечима, већинска Црна Гора је већ осудила чињеницу да је митрополиту Амфилохију поново уручен позив од полиције и Тужилаштва, док околност да је позив уручен и синовима покојног историчара Владимира Јовићевића само пола сата након што су сахранили оца потврђује да "властима ништа није свето".

Радоњић сматра да се најновији позив митрополиту Амфилохију од Тужилаштва више не може подвести под "још једну провокацију".

"То је више од провокације и представља директан насртај на институцију - у овом случају вјерску, која је у темељима ове земље, као и на вјерска права и слободе - у овом случају права и слободе православне цркве и популације која је најбројнија у Црној Гори. Дакле, то није жтек још једна провокацијаж, то је порука да ДПС у непоштовању вјерских права и слобода и обрачуна са Црквом неће стати", упозорио је он.

Радоњић је нагласио да стога више није питање шта ће урадити ДПС, већ какав ће бити социјални, политички, демократски одговор на релацији Црква - опозиција - народ у одбрани против поступака који, како је нагласио, не карактеришу демократске и модерне државе, већ заостала друштва у којима су тиранија и самовоља основни образац владања.

Седам свештеника Митрополије црногорско-приморске саслушано је јуче у Одјељењу безбједности Цетиње зато што су присуствовали сахрани историчара Владимира Јовићевића прошле недјеље на Ријеци Црнојевића.

Цетињско Основно тужилаштво упутило је митрополиту црногорско-приморском Амфилохију позив за саслушање у четвртак, 30. априла.

Министарство здравља Црне Горе дало је смјернице да се сахране и весеља током трајања епидемије одржавају искључиво у кругу породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана