Пусић: У ЕУ с реалним очекивањима

Агенције
Пусић: У ЕУ с реалним очекивањима

Загреб/Београд - Хрватски министар спољних и европских послова Весна Пусић изјавила је да Хрватска улази у Европску унију без еуфорије, али с реалним очекивањима.

Хрватска је свјесна да то чланство неће ријешити све проблеме земље, рекла је.

- Улазак Хрватске у ЕУ, управо зато што смо далеко од савршеног, показује да је то могуће за земље из овог региона. Показује да у овом региону има цијела лепеза земаља, од оних које још нису кандидати, до оних које су пуноправне чланице. И да овај регион не само да има шансе за напредак, него објективно напредује, рекла је Пусићева.

Прва промјена коју ће грађани Хрватске моћи да осјете 1. јула јесте да на сјеверној и западној гранци више неће бити цариника, навела је Весна Пусић и изразила наду да ће за двије године Хрватска ући и у Шенгенски простор, па ће с тих граница нестати и полицајци.

- Ја сам као мала дјевојчица доживјела шок када сам прелазила границу и имала неугодно искуство грубог, гадног цариника. На један начин то је пун круг и сатисфакција, рекла је Пусићева, која је навела да је одувијек сматрала да је задатак њене генерације политичара да Хрватску уведе у ЕУ, јер то на дужи рок гарантује стабилност.

Одлазак цариника с граница, она види као велику ствар за привреду земље, посебно за мала и средња предузећа, пошто 70-80 одсто њиховог извоза заврши на тржишту ЕУ, и којима ће тиме бити лакше да поднесу конкуренцију на европском тржишту.

Весна Пусић је рекла да је сада другачије вријеме него 2004. када је првих осам земља источне Европе ушло у ЕУ и када је било еуфорије и код држава чланица и код новодошлих држава, “јер су сви то гледали као апсолутни крај Хладног рата и уједињење Европе”.

- Ми улазимо 12 година пошто смо потписали Споразум о стабилизацији и придруживању, 10 година пошто смо поднијели формални захтјев за кандидатуру, готово осам година пошто смо почели преговоре, у вријеме када су сви у економском шкрипцу. С пуно мање еуфорије, али, по мом мишљењу, с пуно реалнијим очекивањем. С апсолутном свијешћу да ЕУ није нешто што ће ријешити све наше проблеме, рекла је хрватски министар.

Она је, међутим, истакла да ЕУ представља окружење у којем је лакше рјешавати проблеме.

На питање шта би поручила сусједима поводом уласка у ЕУ, Весна Пусић је рекла да “Хрватска улази у ЕУ, али се никуда не сели”.

- Ми ћемо географски остати гдје смо били до сада и за нас и за нашу стабилност и просперитет, стабилност региона југоисточне Европе, Западног Балкана, како год то зову, овог дијела Европе, остаје кључна тема и ми не излазимо из овог региона, рекла је Пусићева у интервјуу вођеном у петак приликом њене посјете Београду

Она је рекла да ће обиљежавање уласка у ЕУ сљедеће седмице бити велики догађај за Хрватску и да ће се у Загребу окупити 45 до 50 предсједника, премијера и министара спољних послова, међу којима ће бити и предсједник Србије Томислав Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана