Пуповац: Усташка знамења и поздраве смјестити у границе закона

Срна
Пуповац: Усташка знамења и поздраве смјестити у границе закона

ЗАГРЕБ - Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је данас, поводом инцидента у Окучанима, да је ко год се дистанцира од усташког поклича "за дом спремни!", направио добро за Хрватску.

Коментаришући инцидент у Окучанима, гдје је током обиљежавања војно-полицијске акције "Бљесак" истакнут усташни поклич "за дом спремни", а због чега је хрватски предсједник Зоран Милановић напустио скуп, Пуповац је напоменуо да се тај поклич везује за Независну Државу Хрватску, која не би требало да има никаквих додирних тачака са данашњом Хрватском.

- „За дом спремни!“ је поздрав који не би требао да буде присутан ни на комеморацијама, ни на било којим другим местима јер је најдиректније повезан са усташким покретом и Независном Државом Хрватском која не би требало да има никаквих додирних тачака са данашњом Хрватском - рекао је за загребачку ТВ "Н1" Пуповац, који је посланик у Хрватском сабору.

Он је напоменуо да "за дом спремни!" не може имати право јавности, да је то чињеница у Другом свјетском и протеклом рату, али да "његова легализација и и легитимисање на свечаностима, комеморацијама и било којим другим догађајима је нешто што најдиректније данашњу Хрватску повезује с усташком творевином НДХ".

Очигледно је, додао је Пуповац, да ће се о том питању и проблему расправљати и да је потребно донијети законску регулативу у којој ће се усташка знамења и поздрави смјестити у границе закона.

- Сада тога нема, имамо само сентименте, политичке ставове и процене шта је за неког добро, шта за некога није - у страначком, политичком и другом смислу - додао је он.

Говорећи о томе како се Милановић, а како премијер Хрватске Андреј Пленковић односе према том питању, Пуповац истиче да се за сада пази да се полемика о томе не претвори у дубљи сукоб.

- То значи да барем једна страна - а засад ми се чини и обје стране - настоје да се Хрватска не уваља дубље у блато те усташке традиције која се до данашњег дана задржала у Хрватској - навео је Пуповац.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић напустио је обиљежавање 25 година од акције "Бљесак" у Окучанима зато што је један од актера прославе показао мајицу на којој је усташки поздрав: "За дом спремни!".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана