Пуповац: Ћирилица се изједначава с тенковима

Aгенције
Пуповац: Ћирилица се изједначава с тенковима

Загреб - Изједначавањем ћирилице и тенкова жели се да један цивилизацијски простор, а не само једно писмо, буду поистовећени с ратним страдањима и то 20 година послије рата, рекао је данас посланик Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац на скупу у хрватском Сабору.

Пуповац је подсјетио да "такве демонизације једног писма" није било на овим просторима ни према готици, 20 година послије Другог свјетског рата.

На округлом столу о европској вишејезичности, Пуповац је упозорио да "Срби, Босанци и Црногорци, који говоре својим материњим језиком, данас у Хрватској рескирају да буду дискриминисани".

"Таква ситуација у Хрватској резултат је тоталитарне језичке политике, недостатка толеранције, али и све теже привредне ситуације", оцијенио је он.

Повод овог скупа била је најновија референдумска иницијатива о ћирилици, за коју је штаб за одбрану хрватског Вуковара, који се бори против ћирилице, прикупио 650.000 потписа.

Са округлог стола под називом "Европско богатство вишејезичности: Љуо вадис Цроатиа?", на Међународни дан људских права, позвани су цјелокупна хрватска јавност и политика да заштите стечени ниво права мањина на свој језик и писмо.

Горан Беус Рихемберг из Хрватске народне странке референдумску иницијативу о забрани ћирилице назвао је "циркусом и ирационалним покушајем обрачуна с дијелом идентитета једне националне мањине".

"Забрињавајуће и драматичне су информације које стижу из Вуковара у којем је данас тешко бити и Србин и Хрват", оцијенио је Еуген Јаковчић из Доцументе - Центра за суочавање с прошлошћу, позвавши хрватску јавност, укључујући и Католичку цркву, на окретање будућности, толеранцији и суживоту.

Активисти за људска права упозорили су на важност увођења грађанског и интеркултуралног образовања младих и још присутну стигматизацију и сегрегацију дјеце која похађају наставу за мањине у Вуковару.

На скупу су учествовали дипломатски представници низа европских земаља који су, описујући добре праксе својих земаља, показали да су двојезичност и вишејезичност раширена и нормална пракса у Европи и да је интеркултуралност основна одредница европског идентитета.

Округли сто организовала је грађанска кампања "Сви ми - За Хрватску свих нас".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана