Противници ћирилце најавили негостољубивост за владајуће

Aгенције
Противници ћирилце најавили негостољубивост за владајуће

Вуковар - Из Штаба за одбрану хрватског Вуковара поручују да ће 18. новембра у том граду бити "негостољубиви за владајуће", да неће наставити разговоре с Владом о двојезичним таблама и да ће своје захтјеве покушати да оствари "другим путем".

Портпарол Штаба Игор Гаврић рекао је вечерас након сједнице Штаба да је одлучено да се бојкотује службени протокол обиљежавања "дана сјећања на жртву Вуковара" 18. новембра, да ће бити "негостољубиви за владајуће", јер хрватска Влада "нема политичке воље да престане да крши закон и уклони двојезичне плоче".

Гаврић је најавио да ће Штаб покренути акцију потписивања захтјева за расписивање референдума о проглашењу Вуковара мјестом посебног пијетета - преносе медији.

Предсједник Владе Хрватске Зоран Милановић изјавио је раније да на недавном састанку са противницима ћирилице у Вуковару није постигао никакав споразум у вези са двојезичним таблама, већ да је имао само "људски разговор" у којем је покушао да им објасни зашто је важно поштовати Закон о правима националних мањина.

Двојезичне табле први пут су, у складу са Уставним законом о поштовању права мањина у Вуковару, постављене прије више од мјесец дана на више зграда локалне самоуправе. Те табле су више пута уклањање или уништаване.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана