Процедура за промјну хрватског Устава

Aгенције
Процедура за промјну хрватског Устава

Загреб - Сабор Хрватске већином гласова одобрио покретање поступка промјене Устава којом би се прописало незастаревање за кривична дјела тешког убиства.

Одлука је донијета на предлог посланика владајуће Социјалдемократске партије (СДП), а уз владајуће, одлуку су подржали и посланици дијела опозиције.

Посланици Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) напустили су дворану уочи гласања, јер сматрају да одлука није донијета у складу с процедуром. Највећа опозициона странка тражи да се посебно пропише незастаријевање за убиства почињена у име југословенског комунистичког режима.

Повод за измјене Устава био је случај Јосипа Перковића, кога Њемачка тражи због сумње да је као агент југословенске тајне службе Удбе учествовао у убиству хрватског емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Хрватска је уочи уласка у ЕУ у јулу ове године ограничила примјену европског налога за хапшење на кривична дјела почињена послије августа 2002. године што је довело до сукоба с ЕК и пријетњи санкцијама Хрватској. Тим измјенама Хрватска је, међу осталим, онемогућила изручење Јосипа Перковића Њемачкој.

Потом је пронађен компромис према којем ће се од 1. јануара 2014. године европски налог примјењивати без спорног временског ограничења.

Из Владе премијера Зорана Милановића више пута су истакли да је у случају Перковића наступило застарјевање у Хрватској, па су најавили покретање уставних промјена да би се укинуло застарјевање за кривична дјела политички мотивисаних убистава. На инсистирање коалиционих партнера, СДП је предложио да се незастарјевање прошири на сва тешка убиства.

У јавности се нагађа да би послије уставних промјена Хрватска могла да процесуира Јосипа Перковића чиме би се избјегло његово изручење Њемачкој.

Уз данашњу одлуку о приступању уставним промјенама Сабор је задужио Одбор за Устав да припреми нацрт на темељу саборске расправе. За коначну промјену Устава треба двотрећинска већина, односно гласови 101 посланика, што значи и опозиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана