Приведен оснивач индекса

СРНА
Приведен оснивач индекса

Загреб - Са оснивачем хрватског портала "Индекс" Матијом Бабићем обављен је информативни разговор у Министарству унутрашњих послова у Загребу због коришћења илустрације на насловници која је приказивала кукасти крст на хрватској застави.

На позив МУП-а Матија Бабић, оснивач и аутор пројекта "Индекс", без пратње адвоката упутио се око 17.00 часова у МУП.

Током разговора са полицијом Бабић је рекао да је мотив постављања илустрације упозорење на јачање фашизма у Хрватској које се манифестује кроз ограничавање права мањина, преносе хрватски медији.

Бабић је изјавио да је Хрватска више заинтересована за питање упозоравања илустрацијом на фашизам него за обрачун са тим злом.

На питање полиције хоће ли илустрацију уклонити, Бабић је одговорио да не намјерава да то учини.

Око 19.00 часова информативни разговор је завршен и Бабић је пуштен кући.

Из загребачке полицијске управе саопштено је да је Бабић позван на разговор "због објаве на интернет-порталу непримјереног садржаја у којем су дијелови грба и заставе Хрватске кориштени на начин супротно одредбама Закона о грбу, застави и химни, те застави и ленти предсједника Хрватске".

"Након обављеног разговора и прикупљених чињеница утврђено је да је Бабић починио прекршај из овог закона ради чега ће против њега надлежном Прекршајном суду бити поднесен оптужни приједлог редовним путем", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана