Пресјечен ланац трговине мигрантима

Танјуг
Пресјечен ланац трговине мигрантима

Скопље - Македонска полиција данас је саопштила да је у склопу акције "Коридор" пресјекла међународну мрежа трговине мигрантима и ухапсила 15 особа.

Македонска министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска изјавила је на конференцију за новинаре у Скопљу да је главни организатор групе био 30-годишњи Суданац, који је илагално боравио у Македонији као веза грчке и српске криминалне групе.

Суданцу су помагале три особе из села Лојане, у близини макеоднско-српске границе, власник такси компаније и један полицајац.

Како је прецизирала Јанкуловска, они су мигрантима из арапских и афричких земаља наплаћивали по цијени од 500 евра по особи да би их превозили од грчке границе, преко Макеодније, до Србије, одакле би би потом одлазили у земље ЕУ.

Улога полицајца, додала је Јанкуловска, била је да обезбјеђује руту којом су се кретали мигранти из Ђевђелије до Лојане и да даје информације о могућим полицијским патролама.

- Од средине децембра прошле године, преко територије Македоније, успјели су да прокријумчаре 250 миграната из Авганистана, Пакистана, Судана, Сирије и других арапских и афричких државе. Криминална група је наплаћивала по 120 до 200 евра од миграната за транспорт од грчке границе до кумановског региона, гдје су мигранти привремено боравили, а затим су за око 300 евра пребацивани у Србију, изјавила је Јанкуловска.

Крајња дестинација миграната, како је навела, биле су земље ЕУ.

Остали ухапшени у акцији су из макеоднских градова Куманова, Богданца и Ђевђелије, а у претресу њихових пребивалишта домовима пронађени су мигранти и новац, а одузета су им и возила.

Свима је одређен притвор од 30 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана