Правни експерти Митрополије црногорско-приморске: Притвор за владику Јоаникија и седам свештеника незаконит

Срна
Правни експерти Митрополије црногорско-приморске: Притвор за владику Јоаникија и седам свештеника незаконит

ПОДГОРИЦА - Правни експерти Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке Владимир Лепосавић и Дамјан Ћулафић тврде да је незаконит притвор који је одређен за Његово преосвештенство епископа Јоаникија и седам свештеника.

Правни експерти саопштили су да је злоупотријебљена важна и добро позната одредба из члана 175 и 488 Законика о кривичном поступку, која прописује услове под којима се може одредити притвор и задржавање до 72 часа.

- Владика и свештеници нису ни сада, ни икада раније, избјегавали да се одазову позиву било којег државног органа. Лишење слободе није неопходно да би се несметано водио поступак, нити је дјело које им се ставља на терет запријећено казном затвора од десет година или тежом - наводе правни експерти.

У саопштењу се додаје да идентитет владике и свештеника није непознат, да се они не крију и да не постоји опасност од бјекства, тим прије што су државне границе затворене, као и да не могу измијенити доказе или трагове дјела, јер су сви елементи догађаја забиљежени и доступни јавности.

- Такође, не могу да утичу на свједоке догађаја, јер је њих више од пола милиона само у Црној Гори - истиче се у саопштењу.

Правни експерти напомињу и да "не постоје околности да би осумњичени поновили дјело - ако се зна су се претходно придржавали мјера, да су позивали вјернике управо на поступање у складу са конкретном наредбом Владе и да се традиционално јавно сабирање поводом дана Светог Василија Острошког – догађа једном годишње".

Судови су, како се наводи, протеклих дана и седмица већ обарали одлуке о одређивању притвора које су се темељиле на околностима да дјело може бити довршено или поновљено.

- Још прије двије седмице, Суд је укидао овакве одлуке о притвору, наводећи да има у виду чињеницу да из Института за јавно здравље свакодневно извјештавају о повољној епидемиолошкој ситуацији у земљи, као и да је већ дошло до попуштања мјера, док је за остале најављено скоро ублажавање или укидање, чиме се друштво враћа у нормалне животне токове - напомињу правни експерти.

Они додају да се остале чињенице које су судови недавно узимали у обзир када нису дозвољавали да оптужена лица неосновано бораве у притвору тичу неосуђиваности оптужених и тога што се иста сврха може постићи другим блажим мјерама.

- Са сваким новим часом трајања оваквог притворског задржавања владике Јоаникија и осталих седам свештеника, расте безакоње које се спроводи према њима и штета коју ће подносити сви - закључују правни експерти Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке Владимир Лепосавић и Дамјан Ћулафић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана