Потребно унаприједити сарадњу Црне Горе и Монака

Агенције
Потребно унаприједити сарадњу Црне Горе и Монака

Подгорица - Црна Гора и Монако опредијељене су да интензивно сарађују у бројним областима, будући да обје државе нису само препознатљиве туристичке дестинације, већ имају и велики економски потенцијал, истакли су данас црногорски предјседник Филип Вујановић и принц Алберт од Монака, преносе агенције.

Саговорници су, након разговора у резиденцији предсједника Црне Горе на Цетињу, као области интересантне за сарадњу посебно издвојили туризам, одрживи развој и културу.

Вујановић је рекао да посјета принца Алберта од Монака представља допринос унапређењу сарадње двије државе, те најавио да ће током принчевог боравка бити потписана два важна уговора - Оквирни споразум о сарадњи двије државе и Протокол о сарадњи у области одрживог развоја.

- Први споразум је темељни уговор о сарадњи двије државе у свим областима од економије, културе, преко туризма до заштите животне средине, а други уговор треба да афирмише сарадњу у области одрживог развоја, односно омогући да Црна Гора искористи бројна искуства Монака у тој области - нагласио је Вујановић.

Он је најавио да ће бити потписан и уговор о сарадњи привредних комора двије државе, што ће бити добра основа за унапређење економских односа.

- Тај уговор ће бити основ за заједничко учешће на бизниз форумима и сајмовима, односно заједничке активности у промоцији наших привредних повезаности - рекао је црногорски предсједник.

Принц Алберт рекао је да између Монака и Црне Горе постоји широк простор за унапређење сарадње, да ове државе имају много заједничких циљева у областима економије, туризма и саштите животне средине.

Он је додао да Црна Гора има одличне туристичке потенцијале, те да поздравља опредјељење Црне Горе за европске интеграције.

- Сарадња између двије државе биће конкретизована потписивањем више споразума, који су у интересу и Црне Горе и Монака. Стало нам је до учвршћивања веза наше двије земље - нагласио је принц Алберт.

Принц Алберт од Монака састаће се у Подгорици и са премијером Црне Горе Милом Ђукановићем и предсједником црногорског парламента Ранком Кривокапићем.

У главном граду Црне Горе представници влада двије државе потписаће Оквирни споразум и Протокол о сарадњи у области одрживог развоја.

Принц Алберт од Монака већ је посјетио Црногорско приморје, а најављено је да ће обићи и Национални парк Дурмитор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана