Потписи за референдум о мањинама

Aгенције
Потписи за референдум о мањинама

Загреб - У организацији Штаба за одбрану хрватског Вуковара, који се противи ћирилици у Вуковару, у Хрватској почело прикупљање потписа за референдум о мањинама.

Представници Штаба најавили су прикупљање потписа за расписивање референдума о измjенама Уставног закона о правима националних мањина којим би национална мањина имала право на службену употребу језика и писма само у случају да чини најмање половину становништва јединице локалне самоуправе.

Према постојећим правилима, двојезичност је могућа ако нека национална мањина чини више од 33 одсто популације, што је случај и у Вуковару.

Прикупљање потписа трајаће до 1. децембра, а за расписивање референдума потребно је прикупити око 470.000 потписа грађана.

Предсjедник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је у суботу да би свака иницијатива која би ишла за смањивањем права мањина била корак уназад и не би била добра за хрватску будућност.

Он је додао да Хрватска има бројне националне мањине и да је "управо њен позитиван однос према мањинама један од важних елемената друштвене стабилности".

Линта: Удружења избеглица осуђују прикупљање потписа

Коалиција удружења избjеглица најоштрије осуђује почетак прикупљања потписа за референдум против ћирилице, рекао је данас Танјугу предсједник те коалиције Миодраг Линта, који сматра да би то значило смањивање права српској националној заједници.

"Наведена иницијатива има за циљ да код Срба створи осјећај неизвјесности и страха и да им наметне оптужбу да су као народ колективно криви за ратна дешавања", оцијенио је Линта, који је и посланик Скупштине Србије.

Према његовим ријечима, због тога је наведена иницијатива за референдум "антицивилизацијска и уперена против темељних европских вредности - људских права, толеранције и поштовања културне и језичке различитости".

Коалиција удружења избјеглица апелује на Европску унију и друге међународне организације, прије свега на Савјет Европе и ОЕБС, да јавно осуде прикупљање потписа о, како каже Линта, смањивању права Срба.

Он је додао да Коалиција позива међународне организације и да, с друге стране, осуде антисрпску кампању која већ мјесецима траје у Хрватској, као и бројне инциденте који су, истиче, уперени протв Срба и представљају говор мржње.

"Коалиција удружења избјеглица, такође, тражи да Хрватска коначно у потпуности спроведе уставни закон о правима националних мањина, који је усвојен још далеке 2002. године", казао је Линта.

По наведеном закону и законима који из њега произилазе, навео је он, Срби имају право на слободну употребу српског језика и ћириличног писма у општинама и градовима гдје их има више од 33 одсто према попису становништва.

"Према резултатима пописа из 2011. године, Срби то право треба да остваре у 21 општини и два града - Вуковару и Врбовском", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана