Пореч против прикупљања потписа против ћирилице

Aгенције
Пореч против прикупљања потписа против ћирилице

Пореч - Град Пореч одбио је захтјев такозваног Штаба за одбрану хрватског Вуковара да се на јавним површинама допусти постављање штандова на којима би до 1. децембра били прикупљани потписи за петицију за такозвани "референдум о ћирилици", уз образложење да су у Истри достигнути високи стандарди заштите мањинских права.

Градоначелник Пуле Еди Штифанић рекао је да локалне власти на то обавезује достигнути цивилизацијски ниво међуетничке толеранције и суживота у Истри, као и да не желе да буду дио референдума, којима се желе ограничити права мањине.

Подсјећајући на добре везе са градом Вуковаром, у градоначелниковом саопштењу се додаје да је град Пореч одувијек познат као толерантан, отворен и мултикултуралан град у коме се поштују права националних мањина и осуђује сваки облик дискриминације.

У допису се подсјећа да је Статутом града Пореча дефинисано да се припадницима италијанске аутохтоне националне заједнице осигурава пуна афирмација њиховог индивидуалног и колективног идентитета без обзира на њихов удио у укупном становништву, а натписи на плочама с називима мјеста, улица и тргова истичу се на хрватском и италијанском језику.

"Имајући то у виду, као легално изабрани представници наше мултикултуралне и вишеетничке локалне средине, не желимо учествовати, па макар и симболички кроз додјелу простора за прикупљање потписа, у покретању референдума који има за циљ ограничавање људских, односно мањинских права. На то нас обавезује достигнути цивилизацијски ниво међуетничке толеранције и суживота на истарском подручју, која се огледа лепезом мањинских права уграђених у статуте овдашњих јединица локалне самоуправе, па и у самом Статуту Истарске жупаније", наводи градоначелник.

У писму градоначелника додаје се да је оцијењено да је инструмент референдума контрапродуктиван у поступку уређивања међунационалних односа, нарочито када постаје средство наметања воље већине у односу на права једне националне мањинске групе која је, по дефиницији, у слабијем и подређеном положају - преносе медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана