Поморци из Црне Горе товаре кокаин за "Тита"

Г.С.
Foto: Вијести.ме

КАЉАО - Агенти специјалних слуби успјели су да одгонетну како се кокаин уноси на велике прекоокеанске бродове - уз помоћ рибарских коћа, до којих дрогу довозе мањи чамци.

Девет црногорских помораца на прекоокеанском су броду на који је кокаин утоваран у перуанској луци Каљао, по налогу сарајевског криминалца Едина Гачанина званог Тито. Оперативни подаци показују да су најмање четворица од њих војници Гачаниновог нарко картела „Тито и Дино“.

То је за Вијести рекао саговорник из стране безбједносне службе, додајући да је тај картел у посљедње три године, из Перуа ка Европи послао више десетина тона кокаина.

Снимак утовара дроге је направљен током вишемјесечне истраге, а агенти су успјели да утврде и како се кокаин уноси на велике прекоокеанске бродове - уз помоћ рибарских коћа, до којих дрогу довозе мањи чамци.

Наиме, рибарски брода током ноћи долази са мора у лучки акваторијум, и пристаје на стотинак метара од контејнерског терминала. Од јутра јој са обале прилазе мали рибарски чамци, званично са празним пластичним бачвама, које треба да напуне рибом за локалне тржнице. Утврђено је, међутим, да бачве нису празне, већ напуњене кокаином. Војници нарко-кланова, распоређени на рибарском броду, електричним витлом подижу бачве са малих чамаца, а потом их у потпалубљу празне и пуне их рибом и враћају на мале рибарске чамце

Саговорник из стране безбједносне службе појаснио је да су агенти открили два модела преношења кокаина на прекоокеанске контејнераше.

„Након што бачве испразне у потпалубљу рибарског брода коће, то пловило испловљава на отворено море, гдје на унапријед договореним координатама сачекује брод који излази из луке Каљао да се заустави поред њих. Уиграна екипа бродском дизалицом за минут подигне са коће џамбо вреће у којима је пола тоне или тона кокаина, а некада и више”, казао је саговорник листа.

Исти извор објашњава да су војници Гачаниновог картела имали и плаћенике који би кокаин укрцавали док је брод везан на АПМ терминалу у луци Каљао.

„У том случају рибарска коћа би, током ноћи, лагано кренула да испловљава, а потом пришла лагано уз лијеви бок контејнерског брода који је везан на АПМ терминалу, удаљеном стотинак метара од рибарске групе. Већ спремна бродска дизалица - сајла са куком, спусти се до мора, коћа се задржи од 30 секунди до минут, колико им треба да закаче џамбо врећу за куку бродске дизалице. Рибарска коћа наставља да излази из лучког акваторијума, док бродска дизалица у року минут подиже џамбо врећу напуњену кокаином на главну бродску палубу, одакле дрога иде у унапријед утврђена мјеста или контејнере који су већ на броду”, казао је саговорник Вијести.

Ко је Тито

Рођени Сарајлија са холандским држављанством - четрдесетдвогодишњи Един Гачанин Тито, један је од највећих нарко босова са Балкана.

Према обавјештајним подацима, његов картел, којим је управљао из Холандије, контролисао је чак трећину увоза кокаина у Европу.

Саговорник из стране безбједносне службе казао је јуче за Вијести да је картел „Тито и Дино” одговоран за слање на десетине тона кокаина у Европу и то само у посљедње три године.

 

Према доступним информацијама, Един Гачанин, познат као Тито, и његов картел „Тито и Дино“ користили су перуанске луке, посебно луку Каљао, за транспорт кокаина ка Европи. У посљедње три године, из те луке је послато око 150 тона кокаина. Гачанин је блиско сарађивао са црногорским клановима и другим нарко групама, укључујући ирски клан којим руководи Данијел Кинахан.

Гачанин је посјећивао Перу прије деценију и по, а касније је тамо слао своје сараднике. Неки од њих су ухапшени, док су други детектовани као чланови картела задужени за укрцај кокаина на бродове. Еуропол је процијенио да је Гачанинов клан до 2020. године слао чак 50 тона кокаина годишње у Европу.

У новембру 2022. године, у међународној акцији „Пустињско свјетло“, ухапшена су 43 Гачанинова сарадника, а он и још петорица приведени су у Дубаију. Међутим, власти Уједињених Арапских Емирата су га убрзо пустиле из притвора. Годину касније, Гачанин је склопио споразум са холандским тужилаштвом и осуђен је на седам година затвора и новчану казну од милион евра.

Недавно је заплијењено још пола тоне кокаина на отвореном мору, сјеверозападно од Канарских острва, у акцији француских власти¹. Шест осумњичених Бразилаца је ухапшено током ове операције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана