Пограничне пропуснице поскупиле 400 посто

Aгенције
Пограничне пропуснице поскупиле 400 посто

Дубровник - Пограничне пропуснице, које користе грађани с обје стране границе између Хрватске и Босне и Херцеговине, од првог дана уласка Хрватске у Европску унију поскупиле су 400 посто и од почетних 60 куна сада коштају 300 куна (40 еура), јавио је дописник агенције Анадолија.

На основу Споразума о пограничном промету и сарадњи између Хрватске и Босне и Херцеговине, склопљеног 2003. године, у полицијским управама и станицама у пограничном подручју започело је издавање пограничних пропусница, чија је цијена износила 60 куна. Међутим, од 01.07. ове године пограничне пропуснице су, према новим правилима, вишеструко поскупиле, што је изазвало огорчење локалног становништва с обје стране границе.

Из Министарства унутрашњих послова Хрватске саопштено је да нове пограничне пропуснице Хрватска издаје становницима пограничног подручја у Босни и Херцеговини, док БиХ пропуснице издаје становницима пограничног подручја у Хрватској. "Пограничне пропуснице које су раније издане хрватским држављанима на рок од пет година, надлежна БиХ тијела замијениће за нове биометријске пропуснице, и то без накнаде", саопштио је МУП Хрватске. 

Колику ће цијену пропуснице држављани Хрватске плаћати у пограничним полицијским станицама у БиХ још увијек није познато. Претпоставља се да неће бити велике разлике од цијене коју ће плаћати грађани Босне и Херцеговине. Тако би цијена пропуснице за грађане Хрватске требала износити од 70 до 80 конвертибилних марака (35-40 еура).

За све становнике БиХ, који не посједују хрватско држављанство а пропусницу траже према правилима новог Споразума између Хрватске и БиХ о пограничном промету, пропуснице ће бити велики издатак, скупљи чак и од регуларног пасоша. Наиме, издавање биометријског пасоша у БиХ кошта 40 КМ (20 еура), а за пропусницу, која је исправа нижег ранга, требали би у Хрватској издвојити 300 куна (40 еура).

Пограничне пропуснице људима који живе у близини међудржавне границе олакшавају свакодневне активности, као што су одлазак на посао, у школу или на пољопривредно имање.

Према појашњењу МУП-а, погранична пропусница служи њеном носиоцу за прелаз државне границе на граничним прелазима за погранични саобраћај који су наведени у пограничној пропусници, те на прелазним мјестима која су уписана у пограничну пропусницу, као и непрекидни боравак на подручју друге уговорене странке до седам дана, који се уз одобрење надлежних тијела уговорних странака, може продуљити до 30 дана, и то само у распону од пет километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана