Подгорица Учесници евакуисани марицама, жестоки окршаји хулигана и полиције

Вијести, Танјуг
Подгорица Учесници евакуисани марицама, жестоки окршаји хулигана и полиције

Подгорица - Црногорска полиција сукобила се са око 150 противника геј параде, који су покушали да уђу у дио града у којем је одржана та манифестација. Полиција је употребила пендреке и сузавац да би растерала противнике Параде поноса, а они су узвратили петардама и каменицама.

Прва Парада поноса у Подгорици, у којој је учествовало око стотину ЛГБТ активиста из цијелог региона, амбасадора и јавних личности, завршена је. Учесници  су евакуисани полицијским марицама из центра града, јер није могао другачије да им се обезбједи сигуран излаз из зоне у којој је одржана парада.  

Док се учесници разилазе, шири центар Подгорице је и даље под потпуном блокадом. Према досадашњим подацима полиције, љекарску помоћ је затражило неколико демонстраната, али и припадника полиције. Углавном је ријеч о лакшим повредама.  

До сада је ухапшено неколико десетина хулигана, а екипе из минута у минут приводе демонстранте у зграду подгоричке полиције.

Каменовали редакцију подгоричких "Вијести"

Према писању "Вијести", група хулигана каменовала је прозоре на згради њихове редакције, као и службени аутомобил који је био паркиран испред.  

Око стадиона Будућност, Спортског центра и храма Васкрсења, пар стотина метара далеко од места гдје је отпочела поворка, окупиле су се групе противника Параде, које припадници специјалних јединица покушавају да растерају сузавцем.  

Према незваничним информацијама, полиција је бранећи се од напада хулигана бацила сузавац у групу од 50 дјеце.  

Судећи према коментарима на друштвеним мрежама, хулигани су у налету на неколико мјеста у граду почели да разбијају ислоге и ломе стакла на аутомобилима. Јаке полицијске снаге су и даље присутне и распоређене у "концентричним круговима", а како јављају "Вијести", у сукобу хулигана и полиције има повређених.

Око 2.000 полицајаца, међу којима и припадници специјалних јединицица, направили су неколико "прстенова" око маршуте којом је одржана парада, а центар града надлеће полицијски хеликоптер. 

Учесници параде, која се одржава под слоганом "Црна Гора поносно", прошетали су централном подгоричком саобраћајницом - Булеваром Светог Петра Цетињског, односно од бившег хотела Црна Гора до старе зграде Владе Црне Горе и назад. У поворци су се могле видјети заставе дугиних боја и транспаренти на којима пише "Жена, мајка, лезбејка" и "Геј је ок".

Идући Прајд у јуну 2014. 

У говору испред Скупштине Стеван Миливојевић, извршни директор ЛГБТ Форума Прогрес поручио је да је "данашња парада показатељ да је подршка власти суштинска, а не декларативна.

- За кратко вријеме смо постигли много више него што су постигле колеге из региона за много дуже времена - поручио је он.  

Министар за људска и мањинска права Суад Нумановић казао је да је Црна Гора, одржавањем подгоричког прајда, показала да је држава у којој се поштују људска права.

- На путу ка ЕУ, Црна Гора је показала висок степен демократије и толеранције. У Црној Гори нећемо дозволити да се иједан грађанин осећа мање вредним и незаштићеним - рекао је он.


Представник "Квир Монтенегра", организатора прајда, Данијел Калезић изразио је задовољство одржавањем прве Параде поноса у главном граду Црне Горе.
 

- ЛГБТ особе у Подгорици од данас нису невидљиве. Борићемо се и даље док не освојимо потпуну слободу - казао је он и за лето наредне године најавио нови подгорички прајд.

 Шетали и високи државни званичници и представници ЕУ

Међу учесницима поворке били су министар за људска и мањинска права Суад Нумановић, савјетник премијера за људска права и заштиту од дискриминације Јован Којичић и шеф делегације ЕУ у Подгорици Митја Дробнич.

Паради присуствовали су савјетник предсједника Скупштине Црне Горе за односе са јавношћу Снежана Бурзан, као и помоћници министра за људска и мањинска права Бланка Радошевић-Митровић и Сабахудин Делић. 

Првој геј поворци у Подгорици био је и посланик ДПС-а и предсједник скупштниског Одбора за људска права и слободе Халил Дуковић, као и функционер Позитивне Црне Горе Ана Понош.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана