Почео видео-самит, биће усвојена декларација

Срна
Почео видео-самит, биће усвојена декларација

БЕОГРАД/БРИСЕЛ - Лидери ЕУ и западног Балкана почели су заједнички видео-самит који се одржава умјесто састанка планираног за почетак маја у Загребу, а из Брисела је најављено да ће се лидери у данашњем разговору фокусирати на одговор на кризу са вирусом корона, а да сама политика проширења није дио агенде.

Конференција се одржава у организацији Хрватске, као предсједавајуће Савјету ЕУ, а очекује се и усвајање загребачке декларације, преноси РТС.

Питање заједничког одговора западног Балкана и ЕУ и солидарности је неминовно дошло у први план и оно ће заузети централно мјесто у заједничкој декларацији која би данас требало да буде усвојена.

Ту се подсјећа да је ЕУ до сада издвојила 3,3 милијарде евра као помоћ западном Балкану за санирање непосредних економских и здравствених посљедица епидемије.

У тексту декларације, ЕУ лидери понављају недвосмислену подршку европској перспективи региона, а фокус је на јединству и солидарности у борби против вируса корона, али и на ЕУ подршци региону у одговору на кризу са овим вирусом.

Декларација коју потписују лидери ЕУ, уз консултације са лидерима западног Балкана, понавља и значај реформског процеса у региону са фокусом на владавини права, демократији, борби против корупције и организованог криминала, поштовању људских права, права мањина и родне равноправности.

Западни Балкан се позива на даље одлучне кораке у процесу помирења и сарадње и рјешавања билатералних проблема, при чему се поздравља избор ЕУ специјалног представника за дијалог Београда и Приштине и других регионалних питања.

ЕУ лидери партнере са западног Балкана позивају да напредују ка пуном усклађивању са ЕУ спољном и безбједносном политиком, као и да јачају сарадњу на рјешавању заједничких изазова, као што су заједничка безбједност, борба против тероризма и екстремизма, миграције, трговина људима, дрогом и оружјем.

У декларацији се наводи да су, с циљем даље промоције заједничких интереса, ЕУ лидери спремни да оснаже политички дијалог, укључујући и састанке на највишем нивоу, између ЕУ и западног Балкана.

Србију на видео-самиту представља предсједник Александар Вучић, а са западног Балкана разговорима присуствују и албански премијер Еди Рама, предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, црногорски предсједник Мило Ђукановић, македонски премијер Оливер Спасовски и предсједник привремених приштинских институција Хашим Тачи.

У раду видео-конференције учествују лидери 27 држава чланица ЕУ, челници ЕУ институција ,као и представници Европске банке за обнову и развој, Свјетске банке, Европске инвестиционе банке и Савјета за регионалну сарадњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана