Почела саслушања у афери “Снимак”

Танјуг
Почела саслушања у афери “Снимак”

Подгорица - Анкетни одбор Скупштине Црне Горе за расвјетљавање афере “Снимак” почео је са саслушањима.

Први исказ пред тим парламентраним тијелом дао је бивши предсједник Завода за запошљавање и актуелни посланик владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) Зоран Јелић.

Афера “Снимак” у вези је са објављивањем аудио снимака са сједница органа ДПС-а на којима је говорено о употреби државних ресурса у страначке сврхе, односно запошљавању по партијској припадности.

Јелић је члановима Анкетног одбора казао да на сједницама ДПС-а никада није говорио о партијском запошљавању, већ о пословном амбијенту у Црној Гори.

На примједбу члана одбора из Демократског фронта Страхиње Булајића да је Јелић на сједницама помињао запошљавање наших, посланик ДПС-а је рекао да се радило о уобичајеној реторици.

Када сам казао - наши нисам мислио на припаднике партије, него на грађане Црне Горе.

И када сам говорио - наше институције, нисам мислио на ДПС, већ на институције Црне Горе, навео је Јелић.

Он је додао да пројекти које је помињао на сједницама ДПС-а нису покренути уочи прошлогодишњих парламентарних избора, већ још 2011. године.

Јелић је као доказ показао флајере у којима се грађани и послодавци позивају да се укључе у пројекте.

Не запошљава партија, нити Завод за запошљавање, већ послодавци, казао је Јелић.

Анкетни одбор раније је одлучио да, поводом афере “Снимак”, саслуша 15 државних и функционера ДПС-а, међу којима и црногорског премијера и лидера те странке Мила Ђукановића.

Предвиђено је да се саслушају и министра туризма и одрживог развоја и некадашњег политичког директора ДПС-а Бранимира Гвозденовића, те његов насљедника на тој партијској функцији Тарзан Милошевића.

Биће саслушани и потпредсједник Владе и шеф дипломатије Игор Лукшић, министар рада и социјалног старања уочи афере “Снимка” Суад Нумановић, министар просвете Славољуб Стијеповић, те фукционери ДПС-а Зоран Вукчевић.

Анкетни одбор саслушаће и директорицу Завода за запошљавање Вукицау Јелић, функционера ДПС-а Далиборку Пејовић и посланика ДПС-а Јована Мартиновића.

Пред члановима Анкетног одбора појавиће се и градоначелник Мојковца Дејан Медојевић, функционери ДПС-а Зоран Бошњак и Будимир Дабетић, као и челник будванског ДПС-а Бора Лазовића.

Посланици Скупштине Црне Горе једногласно су 31. маја, поводом афере “Снимак” донијели одлуку о отварању парламентарне истраге и формирању Анкетног одбора о том случају.

Одлуком је предвиђено да на челу Анкетног одбора буде представник опозиције, односно Коча Павловић из Демократског фронта.

Према одлуци о формирању, Анкетни одбор има на располагању 45 дана за провођење парламентарне истраге.

Након тога, у року од највише седам дана треба да сачини извјештај и достави га Скупштини Црне Горе.

Замјеник врховног државног тужиоца Црне Горе Веселин Вучковић саопштио је раније да је покренут и истражни поступак у вези са афером “Снимак”, додајући да испитивање тог случаја неће трајати у недоглед.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана