Перковић сутра добија налог за хапшење?

Агенције
Перковић сутра добија налог за хапшење?

Загреб - Европски налог за хапшење бившем агенту југословенске тајне службе Удба Јосипу Перковићу могао би бити уручен већ сутра ујутро, рекао је Перковићев адвокат Анто Нобило.

У Хрватској сутра на снагу ступају законске измјене, према којима ће се европски налог примјењивати и на кривична дјела почињена прије августа 2002. године.

Непосредно уочи уласка у ЕУ, 1. јула, Хрватска је измијенила овај налог на начин да се он не односи на оне који су кривична дјела починили прије августа 2002. године, али је потом под притиском Европске комисије вратила претходни текст.

"Очекујемо да због притиска јавности и медија полиција неће чекати први радни дан, него да ће Перковићу налог уручити већ сутра", каже Нобило.

Осим Перковића, европски налог за хапшење ће од Нове године бити активиран и за још 28 особа за којима су чланице ЕУ расписале потјернице.

Хрватски медији спекулишу да су међу њима још двојица бивших обавјештајаца Иван Ласић и Здравко Мустаћ, као и низ убица, кријумчара, разбојника и других преступника.

Бившег челника Удбе, а потом и хрватске обавештајне службе Јосипа Перковића њемачко правосуђе терети да је учествовао у организацији убиства хрватског политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана