Перковић пуштен, сад крива Србија

Танјуг
Перковић пуштен, сад крива Србија

Загреб - Бивши шеф тајне полиције у Југославији и Хрватској Јосип Перковић пуштен је данас из истражног затвора. Његов адвокат за убиство Ђурековића окривио Србију.

Тек што је стигла вијест да је Перковић, због ког се Хрватска сукобила са Бриселом, ухапшен 1. јануара, па потом пребачен у болницу па назад у протвор, из Загреба стиже вијест да је већ данас загребачки Жупанијски суд истражни затвор Перковићу замијенио миерама опреза, међу којима су одузимање личне карте и забрана напуштања пребивалишта.

Подсјетимо, Перковић је ухапшен на основу европског налога за хапшење, јер га њемачко правосуђе терети да је у тој земљи учествовао у организацији убиства хрватског политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. у Баварској.

Међутим, Перковићев адвокат Анте Нобило тврди да хрватске безбједносне службе нису учествовале у убиству политичког емигранта Стјепана Ђурековића, већ да су за то одговорне Србија и Црна Гора.

Нобило је за 24сата ТВ рекао да то тврди на основу факата прикупљених током боравка у Србији и да располаже свим именима умјешаних у то кривично дјело. ""Покушаћемо да докажемо да хрватске службе безбједности у томе нису учествовале. То је историјска истина. Даћемо довољно доказа и показаћемо које су институције у томе учествовале"", рекао је Нобило.

Он тврди, такође, да је према хрватском законодавству у предмету Ђурековић наступила застарјелост и да она мора бити препрека изручењу његовог клијента.

Нобило каже да Перковић не зна ко је убио Ђурековића и најављује да ће се, у случају да суд донесе одлуку о изручењу, они борити. ""Ако буде донијета таква одлука, идемо у бој, идемо у судски поступак. Нијемци релативно брзо раде поступке и за пет до шест мјесечи све би могло бити готово. А у том смислу више нема штедње, пуцаћемо из свих оружја"", рекао је Нобило, пренијели су хрватски медији.

Каже да су се политичари превише бавили овим случајем. ""Један правосудни случај они су покушавали да ријеше политичким средтвима па су мијењали законе и слично. Са 1. јануаром цијела ствар је постала правосудна и сви су одахнули"", рекао је Нобило.

Уочи уласка у ЕУ у јулу 2013, Хрватска је ограничила примјену европског налога за хапшење на кривична дијела почињена послије августа 2002, што је довело до сукоба с Европском комисијом и пријетњи санкцијама Хрватској, јер је тиме онемогућила изручење Перковића. Потом је пронађен компромис према којем ће се од 1. јануара 2014. године европски налог примјењивати без спорног временског ограничења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана